avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in perioada de proba

Buna ziua,
pe data de 2 decembrie 2013, m-am angajat la o firma particulara, cu contract pe perioada nedeterminata. Luna decembrie a fost considerata perioada de training, urmind apoi inca 2 luni de proba, ianuarie, februarie.Va rog sa ma informati, daca exista legal, posibilitatea, ca din initiativa mea ca si angajat, sa demisionez in aceasta perioada sau sa reziliez (sa inchei) contractul de angajare, fara preaviz. De asemenea, va rog sa ma informati, daca angajatorul, ar avea dreptul sa-mi ceara, sa restitui cheltuieli de training sau orice fel de daune banesti.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 12 Ianuarie 2014
Buna ziua,

Da, puteti inceta contractul fara preaviz.

Da, are dreptul sa va ceara cheltuielile de training. Sumele pe care vi le poate cere depind de ce ati semnat dvs la angajare, respectiv de cum a fost formulata clauza de formare profesionala.

Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
(5) Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu o adeverinţă, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevăzut la alin. (5) se reglementează prin lege specială.
Ce perioada de proba este mentionata in c.i.m.?
Perioada de proba este de 90 de zile
1. Ultima zi a perioadei de proba este data de 03.03.2014.

Pana la aceasta data , fiecare dintre parti poate solicta incetarea c.i.m. , potrivit art.31 alin.3 C.mun.

2. Daca initiativa incetarii c.im. apartine angajatorului, atunci acesta nu mai are cum sa va solicite plata cheltuielilor pentru acel curs.

Art. 198 C.mun,
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz carmenms carmenms Daca sunt angajata in perioada de proba , pot fi conditionata de preaviz in cazul demisiei ? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Demisia in perioada de proba leito21 leito21 Tocmai m-am angajat la un loc de munca unde este un contract pe o perioada nedeterminata dar cu o anumita perioada de proba. Intrebarea mea este pot sa imi ... (vezi toată discuția)
Contract obligatoriu durata minima 2 ani bogdanstanciu bogdanstanciu M-am angajat de curand la o firma de telecomunicatii si mi se impune semnarea unui contract de obligativitate sa raman in firma pentru o perioada de 2 ani ca ... (vezi toată discuția)