avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua! Eu am implinit 26 de ani luna trecuta sunt inca la zi la facultate,la master,dar stiu ca nu mai primesc pensia de urmas odata cu implinrea varstei de 26 de ani. Doar ca eu impreuna cu mama mea am primit pensie de urmas dupa tata, si mi-a zis cineva ca pana acuma a fost impartita la noi doua.intrebarea mea este acuma ca eu nu mai primesc, ea nu ar trebui sa primeasca mai mult din momnet ce nu va mai fi impartita la 2 ? si daca da, ce demersuri ar trebui sa fac in acest sens? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:47, 12 Ianuarie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 91
In cazul modificarii numarului de urmasi, pensia se recalculeaza in conformitate cu dispozitiile art. 89 alin. (2).


2. - Pana acum, fiind doi urmasi, primeati amandoua 75% din pensia stabilita pentru tatal si sotul decedat.
- Acum mama va primi, singura, 50% din pensia stabilita pentru sotul decedat.

3. - Sa mearga la Casa de Pensii si sa solicite modificarea pensiei de urmas.
- Nu are nevoie de alte acte in plus fata de cele depuse initial decat de cererea de modificare a cuantumului pensie datorita modificarii numarului de urmasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)
Pensie de urmas in concurenta rodicala rodicala Daca unul dintre doi frati vitregi termina studiile superioare si nu mai beneficiaza de pensia de urmas, celuilalt (minor) i se recalculeaza pensia de urmas ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Aurelian1974 Aurelian1974 2 copii au pensie de urmas de pe urma tatalui lor decedat la serviciu . pensia de urmas este in jur de 840 lei. Dca unul din copii termina studiile si nu mai ... (vezi toată discuția)