Am gasit un apartament pe care as vrea sa-l cumpar. Problema este urmatoarea, mi se pare ca vanzatorul ar avea niste probleme psihice. Agentul mi-a zis ca si lui I s-a parut si mai apoi a aflat de la administrator - la nivel de barfa- ca a auzit el ca respectivul domn ar fi schizofrenic.
Domnul este casatorit, are copii dintr-o casatorie anterioara, cu care nu mai tine legatura si in acest moment este singurul beneficiar de drept al apartamentului, acesta fiind dobandit ca mostenire de la parinti.
A fost o prima intrevedere intre notar si vanzator, I-a pus o serie de intrebari timp de 1 ora, in care a fost intrebat si daca are probleme, intrucat raspundea rar si greu la intrebari, dar a negat ca ar avea probleme. Ei(el si sotia) au sugerat ca ar putea sa aduca un al 3-lea martor la semnarea contractului, in prezenta unei verisoare de-a domnului.
Problema mea este:
- ma ajuta cu ceva acest al 3-lea martor, pe care nu stiu cum as putea sa-l verific ca sunt rude
- daca il cred pe cuvant ca nu are probleme, si peste ani se dovedeste ca de fapt el avea si mi-a ascuns acest lucru...care sunt consecintele - mai ales in idea in care copii, dupa moartea lui, ar ridica vreo pretentie
- ma gandeam sa-l rog sa prezinte o hartie de la medicul de familie prin care sa ateste ca este apt sa semneze contractual de vanzare-cumparare; ma ajuta cu ceva?
Va rog sa nu-mi spuneti ca solutia este sa renunt la a cumpara acest apartament, ci vreau sa stiu ce procedura trebuie indeplinita pentru a fi totul legal si bine pentru toata lumea.
Daca aveti dubii, sa va aduca un certificat medico-legal ca e in deplinatatea facultatilor mintale. V-ar ajuta mai tarziu intr-un eventual proces cu mostenitorii.
Notarul ar trebui sa stie ce trebuie. Daca domnul este proprietarul de drept in acte atunci doar el poate sa vanda. Eventualul contestator trebuie sa dovedeasca ca nu era intreg la minte si e complicat. Ce trebuie sa faceti dumneavoastra este sa puteti dovedi ca ati platit banii virandu-i prin banca iar suma nu trebuie sa fie ridicola - adica sa fie mult mai mica decat cursul pietei in acel moment. Deci pastrati extrasul de cont al dumneavoastra si eventual cereti si la vanzator pe al sau ca sa dovediti virarea banilor in eventualitatea unui proces - dar e putin probabil.
Multumesc, voi tine seama si de acest sfat. Eu platesc pretul pietei pentru apartament, nu il iau pe o suma derizorie...tocmai de asta vreau sa ma asigur ...sa nu raman cu banii dati, sa fac investitii in el..pentru ca apartamentul e praf si apoi sa mi se spuna ca actele sunt nule pentru ca domnul nu era intreg la minte....