avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate declara o persoana iresponsabila psihic?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate declara o persoana iresponsabila psihic?

Buna ziua! Cumnatul meu de cateva luni are manifestari ciudate , nu-si mai recunoaste casa, sotia , se teme de hoti inexistenti , in fine nu mai este un om normal . Mama lui a avut Alzheimer (sper ca am scris corect) . El refuza orice contact cu doctorii , nici macar analize nu si a facut de ani buni. Intrebarea este cum ar putea fii declarat iresponsabil si sa preia sora mea administrarea casei si a mostenirilor . Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tsvbv , utilizator 16:19, 19 Martie 2019
Uitati aici o discutie interesanta pe aceasta tema:
www.avocatnet.ro/content/for...
va duceti cu el la mina minovici la psihiatru, si daca sunt probleme il declara fara capacitate de exercitiu.
Sunt 2 aspecte distincte,respectiv atestarea legala a afectiunii ,suferintei fizice si psihice si administrarea bunurilor persoanei in cauza
Pentru atestarea afectiunii este necesara expertiza medicala de specialitate care poate fi solicitata inclusiv de catre rudele persoanei
Numai prin expertiza medico legala se stabileste ca persoana bolnava nu are discernamant
Ulterior ,pentru intretinerea persoanei se poate solicita numirea de curator
Persoana care obtine responsabilitatea de curator ,poate decide administrarea bunurilor persoanei aflate in suferinta si incapacitate de intretinere si administrare


Se poate solicita punerea sub interdicție judecătorească.Dacă în urma expertizei medico-legale psihiatrice se va constata lipsa discernământului , va fi pus interdicție și va fi numit un tutore.
In primul rand, va trebuie - daca nu o expertiza medico-legala - macar niste acte medicale care sa ateste un diagnostic.

In functie de diagnostic, se poate incepe procedura d epunere sub interdictie (daca nu are discernamant) si de numire a unui tutore care sa il repreznte si sa ii administreze bunurile.

Sau se poate numi - prin intermediul instantei de tutela- un curator care sa ii administreze bunurile, in situatiile prevazute de art.178 NCC si anume:

a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;

b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;

c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;

d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.

Alte discuții în legătură

Pentru o persoana fara discernamant curatela sau interdictie judecatoreasca mihaela_982 mihaela_982 buna ziua, as dori sa aflu in baza caror acte se poate stabuli un curator pentru o persoana cu dementa mixta care sa o reprezinte in institutiile statului,si ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)
Curatela ContSters362803 ContSters362803 [b]Buna ziua! Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani are certificat de handicap, probleme neorologice mintale nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)