avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei alimentare (tatal lucreaza in Germania)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei alimentare (tatal lucreaza in Germania)

Buna ziua,
as dori niste informatii foarte pretioase de la domniile voastre si anume va voi relata in continuare problema mea...
Sunt div. de 4 ani si ceva, 2 copii in intretinere, minori. S-a stabilit prin sentinta ca tatal trebuie sa plateasca 1/3 celor 2 copilasi , respectiv 1/6 pt fiecare copilas in parte. Totul bine si frumos caci s-a respectat o perioada treaba asta cat a fost angajat. Apoi a fost dat afara prin concediere de la serv si trecut in somaj iar mai apoi nu a mai platit nimika o perioada desi stiam ca si daca esti in somaj trebuie sa platesti partea stabilita prin lege din venit. Problema mea este ca... de fix 1 an de zile lucreaza angajat legal in Germania ca si IT manager la un lant de hotele si nu-mi mai plateste pensia alimentara cuvenita din venitul sau ci doar cat are el chef si cand are chef... De ex primesc aprox 3 mil si ceva pe luna pt ambii copii, ceea ce nu reprezinta pensia alim. propriu-zisa... Nici macar 100 euro nu este. Nu stiu in ce oras sta, dar l-am gasit pe net unde lucreaza. Mentionez ca el nu a prezentat la firma, unde lucreaza in prezent in Germania, nici un fel de document cum ca ar avea datorii de platit in tara la copii. Nu era normal sa fie verificat cumva? Sau este de datoria mea sa-l caut international prin ambasada, ministerul justitiei si ministerul de externe si sa deschid procese ori de cate ori isi muta dl serviciul sau schimba orasul/tara???? Trebuie neaparat sa deschid proces de majorare de pensie sau pur si simplu Min de Justitie transmite mai departe instiintarea la firma respectiva in leg cu pensia?? Am citit undeva despre Conventia Onu din 1956 dar acolo spune ca daca sunt procente la pensie atunci nu se recunoaste. La mine este o treime.. tot procent se considera??? Ce ma sfatuiti sa fac mai departe? Primesc retroactiv plata si de un an de cand lucreaza? Va multumesc foarte frumos!
Cel mai recent răspuns: dia_dia45 , utilizator 10:57, 16 Ianuarie 2014
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa contactati un avocat care va va ajuta sa descoperiti unde lucreaza pentru a putea sa-l determinati sa va plateasca pensia copiilor.
am specificat in mesajul meu ca STIU unde lucreaza in Germania. L-am gasit pe net. Deci nu mai este nevoie sa-l caut de locul de munca ci doar pt neplata pensiei. Nu stiu mai departe.. Multumesc
In acest caz formulati cerere in instanta pentru recalcularea pensiei de intretinere in favoarea minorilor aratand locul de munca actual si solicitati instantei sa faca demersurile legale pentru a afla care este venitul si pentru comunicarea sentintei la locul de munca.
Instanta nu are ce sa reclaculeze daca a fixat pensia in procent si nu in suma fixa.
Puteti sa puneti in executare hotararea prin Ministerul Justitiei.
[ link extern ]
[ link extern ]
Se poate aplica o procedura specifica pentru obtinerea pensiei de intretinere de la un parinte aflat in strainatate care se deruleaza conform Legii nr.36/2012 prin Ministerul Justitiei.

Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În cazul în care debitorul are domiciliul într-unul din statele parte la Convenţia de la New York din 1956 şi numai dacă se cunoaşte domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, la solicitarea creditorului, ministerul justiţiei poate transmite dosarul pe care acesta îl întocmeşte şi depune la Registratura Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.

Acest dosar cuprinde o listă de acte , o cerere tip şi o procură tip. Cererea şi procura se adresează către autoritatea centrală a statului parte la Convenţia de la New York (în funcţie de domiciliul celui obligat la pensia de întreţinere).

În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Convenţia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, la care România a aderat prin Legea nr. 26/1991, în afara unor dispoziţii contrare din prezenta convenţie, legea care reglementează acţiunile menţionate şi orice chestiuni conexe este legea statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.

Comisia rogatorie internationala in materie civila sau comerciala este actul prin care o autoritate judiciara dintr-un stat mandateaza o autoritate judiciara din alt stat sa indeplineasca, in locul si in numele sau, un act judiciar intr-un caz determinat.
La cererea partilor sau din oficiu, autoritatile judiciare romane pot sa solicite efectuarea unei comisii rogatorii in strainatate.( procedura este derulata in fata instantei de judecata).



Alte discuții în legătură

Pensia alimentara laurafs laurafs buna ziua , as dori sa stiu si eu daca se poate face recalcularea pensiei am 2 fetite, primesc o pensie lunara de 180 de lei ptr amandoua fostul sotul ... (vezi toată discuția)
Obtinere pensie intretinere minor cand tatal lucreaza in strainatate alex1an alex1an buna seara.in urma divortului fostului meu sot ia fost stabilita plata unei pensii pt intretinere minor in cuantum de 1/6 din minimul pe economie.el de ceva ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara cand tata munceste cu acte in afara tarii Elenapusa Elenapusa Cum se poate cere marirea pensiei alimentare pentru un copil, in contextul in care tatal declara in Ro ca nu muceste si ca nu are serviciu, dar el de fapt ... (vezi toată discuția)