avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru

Va rog sa ne spuneti ce taxa trebuie platita la cec cind introducem actiune in pretentii ?
Multumim anticipat
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 21:41, 8 Februarie 2014
OUG nr.80/2013:

Art.3
(1)Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:

a)până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;

b)între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;

c)între 5.001 lei şi 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;

d)între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;

e)între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.105 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;

f)peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.

(2)Se taxează potrivit alin. (1) şi următoarele categorii de acţiuni:

a)în constatarea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea părţilor în situaţia anterioară este scutită de taxă de timbru dacă este accesorie acestor cereri;

b)privind constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept patrimonial;

c)prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de act autentic de înstrăinare a unor bunuri imobile sau de constituire a unor drepturi reale asupra acestora.

ok
Daca unul dintre piriti nu achita taxa de timbru ce se intimpla ? Se anuleaza cererea de chemare in judecatata ?
Taxa de timbru o plateste petentul(reclamantul), in actiune poate cere cheltuieli de judecata (este inclusa si taxa de timbru in cheltuieli) si o recupereaza de la parati daca petentul castiga. O seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru louisfigo louisfigo Buna ziua! As dori sa stiu care este taxa de timbru pentru o despagubire de 140.000 de euro intr-un proces civil pentru tulburare de posesie. Multumesc! (vezi toată discuția)
Taxa timbru madalinagabriel madalinagabriel Bună seara,am un dosar pentru intabulare casa pe cale judecatoreasca,iar azi am primit o scrisoare prin care sunt instiintata ca am de platit o suma de...care ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru sau scutire taxa ? negut negut Buna ziua ,Am fost executat silit prin poprirea conturilor . Mi s-au oprit mai multi bani decit datoram . Mi s-a spus ca trebuie pentru recuperarea banilor ... (vezi toată discuția)