Pentru a beneficia de somaj ar trebui sa fiti concediat pentru motive neimputabile dvs.
Daca doreste sa va concedieze disciplinar sau sa va determine sa va dati demisia, ori o desfacere a CIM prin acordul partilor, atunci nu veti beneficia de somaj.
Mai trebuie sa indepliniti si conditiile impuse de Lg 76/2002 pentru a beneficia de somaj. Ar trebui sa aveti minim 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni.
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
2. Angajatorul nu poate obliga pe un salariat sa-si dea demisia ... demisia este actul unilateral de voinţa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, dupa împlinirea unui termen de preaviz.
Salariatul care a demisionat va putea sa sesizeze instanţa judecatoreasca, solicitand anularea demisiei, în cazul în care pretinde ca demisia a fost provocata de angajator. Însa, în aceasta situaţie, salariatul va trebui sa dovedeasca, în condiţiile dreptului comun, existenţa unui viciu de consimţamant - eroare, dol sau violenţa.