avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Noul cod penal - suspendari
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Noul cod penal - suspendari

Buna ziua. Este adevarat ca dupa NCP se anuleaza pedepsele cu suspendare ? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: floryghita22 , utilizator 18:40, 23 Ianuarie 2014
ART. 91 Noul Cod Penal 2014 Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere Individualizarea pedepselor

(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;

d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

(2) Când pedeapsa închisorii este însoţită de pedeapsa amenzii aplicate în condiţiile art. 62, amenda se execută chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.

(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă:

a) pedeapsa aplicată este numai amenda;

b) aplicarea pedepsei a fost iniţial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;

c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

(4) Este obligatorie prezentarea motivelor pe care s-a întemeiat condamnarea, precum şi a celor ce au determinat suspendarea executării pedepsei şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
LEGE Nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal
ART. 15
(1) Măsura suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicată în baza Codului penal din 1969 se menţine şi după intrarea în vigoare a Codului penal.
(2) Regimul suspendării condiţionate a executării pedepsei prevăzute la alin. (1), inclusiv sub aspectul revocării sau anulării acesteia, este cel prevăzut de Codul penal din 1969.
ART. 16
(1) Măsura suspendării sub supraveghere a executării pedepsei aplicată în baza Codului penal din 1969 se menţine şi după intrarea în vigoare a Codului penal, până la împlinirea termenului de încercare stabilit prin hotărârea de condamnare.
(2) Pentru determinarea legii penale mai favorabile cu privire la suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei conform art. 5 din Codul penal, instanţa va avea în vedere sfera obligaţiilor impuse condamnatului şi efectele suspendării potrivit legilor succesive, cu prioritate faţă de durata termenului de încercare sau supraveghere.

buna ziua va rog frumos puteti sami rasundeti si mie la o antrebare care puteti sotul meu este la inchisoare de 2 ani are de exectat o pedeapsa de 5 ani si doua luni doua luni lea facut pe arest an 2005 si acum este de 2 ani anchis oare daca intra noul cod penal va beneficia si el sau nu? este condamnat pt anselaciune si acum practic mai are o suspendare de 1 si 4 luni aia mai are de facut acum si eu vreau sa stiu daca ai va fi stearsa suspendarea aceea sau nu sau daca ai va lua ceva din ea va rog sami raspundeti care puteti :((:sorry::(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pana la ce perioada se aplica suspendarea in noul cod penal? alicepaula16 alicepaula16 Buna ziua ,daca ma puteti ajuta cu un raspuns la urmatoarea intrebare ,acum execut o pedeapsa cumulata din 3 ani cu suspendare si 1 an in probatiune pe o ... (vezi toată discuția)
Concurs de infractiuni alexia87 alexia87 La un cuncurs de infractiuni art 295 alin 1 cod penal aplicarea art 35 alin 1 cod penal raportat la art 308 alin 1 si art 322 alin 1 cod penal toate cu ... (vezi toată discuția)