Tatal meu este nascut in 18.01.1956
Are o vechime de 38 ani dintre care 26 ani de grupa a II-a. Cand se poate pensiona mai exact..?
Am aflat ca exista o lege in care se aduna varsta cu anii de grupa, iar adunate sa depaseasca 45 ani. Este adevarat si posibil?
Va multumesc!
1. Pentru un barbat nascut in ianuarie 1956 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Pentru cei 26 de ani lucrati in gr. a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 6 ani (65 - 6 = 59 de ani);
- se adauga la stagiul de cotizare 6 ani si 6 luni (38/0 + 6/6 = 44 de ani si 6 luni).
3. Poate solicita pensie pentru limita de varsta, la 59 de ani, in ianuarie 2015.
4. De pensie anticipata poate beneficia la varsta de 60 de ani, in ianuarie 2016, dar atunci este deja pensionat pentru limita de varsta.
5. Chestia cu adunarea varstei cu anii de grupa sau cu vechime este o gluma facuta de unii care nu stiu ce interese au.
tatal meu acum este in somaj. in ianuarie ar urma sa-si bage actele pentru pensionare pentru limita de varsta dupa cum si dvs. mi-ati spus. In cazul in care se pensioneaza si isi gaseste de lucru cu contract poate primi si pensie si sa si lucreze? va multumesc!
Pensionare
marinsergiu
Nascut 29.031956,vechime=33ani 7luni[din care 1an si 4luni-armata]. Am lucrat in grupa I -a=10ani+7luni si in grupa a II-a= 7ani+4luni. Restul anilor de munca ... (vezi toată discuția)