Fostul meu sot plateste pensia de interinere pt minor intr-un cont bancar care mi-a fost poprit pt neplata unui credit . In respectivul cont bancar nu se vireaza si alte sume din varii venituri, doar pensia de intretinere , momentan toata suma depusa mi-a fost blocata iar banca imi cere " probe " pt deblocarea banilor . Din informatiile mele alocatiile si indemnizatile pt copii nu pot fi poprite .
Din moment ce legea specifica ca nu pot fi supuse popririi cum este posibila blocarea sumei ,si ce documente servesc bancii , acele " probe " care mi-ar servi pt deblocarea sumei ?
Pensia de intretinere nu poate face obiectul popririi, dar banca nu are de unde sa stie ce reprezinta suma de bani care a intrat in cont. Asa ca va revine dvs obligatia de a duce documente in acest sens. Ori hotararea udecatoreasca, ori mergeti la executorul judecatoresc sau luati legatura cu societatea angajatoare a tatalui sa va dea o adresa in sensul ca acea suma reprezinta pensie de intretinere.
Stimată doamnă,
Am păţit şi eu la fel, dar nu le-am dus probe, ci am insistat să merg în audienţă la şeful filialei băncii; atunci am ajuns să discut în contradictoriu cu funcţionara din bancă , cea care a blocat contul, la cererea creditorului, am cerut extrasul de cont, pe extras, scria negru pe alb la sumele intrate "pensie întreţinere minor". Cred că şi la dvs. e la fel. Să ştiţi că blocarea şi deblocarea contului se penalizează, dacă tăceţi din gură, rămâneţi cu banii luaţi, din greşeala lor.Funcţionara mi-a plătit din propriul buzunar cca 30 lei , costul blocării-deblocării contului.
Ei susţin că nu sunt obligaţi să verifice contul pe care-l blochează, dar din moment ce există lege că nu se pot popri sumele care reprezintă alocatii şi pensii alimentare, cred că au chiar datoria să verifice acest aspect.
Dle Martonze, daca acel cont era deschis pe numele debitorului impotriva caruia poprirea a fost infiintata, poprirea este perfect legala. Nu ma indoiesc de faptul ca dvs cunoasteti ca nu avem egalitate intre cont si sumele din cont. Banii sunt bunuri de gen. Daca anumite sume de bani au acest caracter , sunt insesizabile, asta nu inseamna ca nu putem bloca contul, dimpotriva, este obligatorie infiintarea popririi pe cont.
evident sumele neurmaribile se elibereaza clientului, cash, la casieria bancii, in baza unei cereri si a prezentarii dovesilor.
p.s. nu are nicio relevanta ce a trecut platitorul pe ordinul de plata, debitorul trebuie sa dovedeasca faptul ca sumele sunt neurmaribile silit, sarcina probei ii revine celui ce face o afirmatie.
banca are obligatii ca si tert poprit.
oricat si-ar dori sa isi protejeze clientii, majoritatea bancilor fac asta, nu pot sa isi incalce obligatiile legale.
Am vb cu banca , in ceea ce priveste probele e ok , insa aflandu-ma in strainatate tb sa imputernicesc o persoana care sa ma reprezinte la casieria bancii , functionara de la banca mi-a zis ca foarte multe procuri sunt respinse deoarece nu sunt bine intocmite .
Am rugamintea sa ma lamuriti in privinta procurii ,bineinteles daca este posibil .
Sarut mana,
Intr-adevar, procura trebuie sa fie una speciala, sa treceti in ea ca autorizati persoana respectiva sa ridice sumele de bani reprezentand pensie intretinere, din contul nr. deschis la banca ...
Daca doriti sa efectueze si alte operatiuni, inchidere de cont, etc, trebuie sa mentionati si asta.
P.s. Puteti cere debitorului pensiei de intretinere sa va faca plata in alt cont, de ex al mamei dvs, cont care sa nu fie supus popririi sau sa va plateasca prin mandat postal si asa scapati de drumul lunar la banca.
Poprire cont bancar
Iulia432
Buna ziua. Mi s-a pus poprire pe contulde salariu. Azi mi s-a blocat toata suma pe care o aveam in cont. Este legal? Au dreptul sa imi blcheze toate veniturile? (vezi toată discuția)