avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune, etape
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune, etape

se poate face dezbatere succesiune direct in instanta sarind peste procedura notariala?Mai concret sint chemat in instanta inainte de a fi citat la notariat pt depistarea masei succesorale si pt eliberarea cerificatului de mostenitor, incalcindu-se astfel pasii prevazuti de codul civil pt dezbaterea succesiunii.
Cel mai recent răspuns: alexluchi30 , utilizator 14:32, 16 Ianuarie 2014
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .


de unde reiese faptol ca nu exista intelegere daca nu s-a discutat in fata notarului, cum se dovedeste neintelegerea in instanta daca nu s-au citat partile la notariat singurul document fiind certificatul de calitate mostenitor?
raspunsul domnei avocat de mai sus este foarte evaziv fata de ceea ce am intrebat eu, este vorba despre procedura civla si etapele obligatorii conf art 109 litera 4
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
miky68, utilizator
Nu exista neaparat etepe obligatorii ci doar intelegere sa neintelegere. Intelegere=notar , neintelegere=instanta. Daca tu stii ca 'ai cazut' la intelegere cu ceilalti mostenitori in privinta a cat ii revine fiecaruia ,n-ai decat sa mergi in instanta si sa spui acest lucru , ceea ce imi este greu sa cred ca s-a intamplat deoarece nu vad de ce s-ar mai fi apelat la instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune la notar mihaela_1968 mihaela_1968 A mai ramas valabil ca succesiunea se face la notar, daca fratii se inteleg, in urma decesului parintilor? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune (tatal decedat in urma cu 10 ani, familie ramasa - 3 frati si mama) cesar cesar Buna ziua domnilor,doamnelor Am o cunostinta care nu are acces internet si doreste sa fie lamurita in urmatoare problema Are varsta de 42 ani,tatal dansei a ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedeschisa - vanzare bunuri tapangea tapangea Se poate vinde casa sau terenurile fara mine? mentionez ca succesiunea nu este facuta mama noastra a murit saptamana trecuta ea fiind unic mostenitor mama ... (vezi toată discuția)