avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Declarațiile televizate ale unui ministru, grupa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Declarațiile televizate ale unui ministru, grupa I de muncã și normele de tehnicã legislativã

daca sunt pensionat anticipat din 2012 si nu mi-sa luat in calcul anii lucrati in grupa intiia eu nu pot beneficia de recalculare pentru a iesi la pensie cu toate drepturile ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:27, 30 Ianuarie 2014
Acest aspect ar trebui reglementat prin Normele de aplicare a Legii nr. 380/ 2013, norme care pana in prezent nu au fost finalizate de catre Ministerul muncii si nu ao fost publicate in MO.
Daca luam in considerare Legea nr. 263/2010, Art. 64, 67......mai sunt necesare pentru acest caz Norme de aplicare ?
Vechimea pentru grupa I de munca (care in mod normal se scade din varsta de pensionare, ca si conditie impreuna cu stagiul de cotizare), se acorda usor diferit in cele 2 legi. Sunt necesare Norme de aplicare a Legii nr.380/ 2013, care trebuie sa apara in termen scurt, dupa spusele ministrului muncii intr-o emisiune tv.
Acelasi ministru a mentioant ca dosarele de pensionare pentru cei care au beneficiat de grupa I de munca inainte de 2001, dar prin Legea nr. 263/ 2010 au fost trecuti ca si cum ar fi lucrat in conditii deosebite se primesc deja la casele teritoriale de pensii. Deciziile de pensionare se vor primi de catre viitorii pensionari, dupa aparitia Normelor de aplicare, calculate conform prevederilor acestor norme, dar incepand cu data depunerii dosarului de pensionare.
Personal nu cred ca vor aparea surprize in Normele de aplicare.
Ultima modificare: Duminică, 19 Ianuarie 2014
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Din ce spuneti Dumneavoastra sa inteleg ca trebuie sa depun o verere inca de acum?
Puteti depune cererea respectiva daca aveti depus deja dosarul de pensionare.
Daca nu ati depus dosarul de pensionare, nu aveti cum sti daca indepliniti conditiile de pensionare. Normele de aplicare nu au fost publicate inca.

Alte discuții în legătură

Norme de aplicare legea 380/2013 Lungu Constantin Lungu Constantin Buna ziua, azi am fost la casa de pensii pentru a depune cerere limita de varsta cu reducerea varstei conform grupa 1 legea 380/2013. Am primit urmatorul ... (vezi toată discuția)
Grupa 2 de munca Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Care este baza legala actuala care reglementeaza grupele de munca? Un fost angajat, care in momentul de fata doreste sa se pensioneze, ... (vezi toată discuția)
Termenul de valabilitate a legii nr. 380/2013 ioana_livia ioana_livia legea 380/2013 are o anumita perioada de valabilitate?? am auzit niste zvonuri ca ar fi fost anulata sau ceva de genul.. multumesc (vezi toată discuția)