Buna ziua.
Care este baza legala actuala care reglementeaza grupele de munca?
Un fost angajat, care in momentul de fata doreste sa se pensioneze, insista sa mentionam pe adeverinta lui de vechime cum ca a lucrat la noi in grupa 2 de munca.
Precizam faptul ca el a fost angajat la noi ca sudor in domeniul constructiilor. Din cate stiu eu la angajare nu a pomenit nimeni de nici o grupa, si nicaieri nu figureaza in evidentele noastre cum ca ar apartine de grupoa 2.
In baza a ce se stabilesc aceste grupe de munca, care este procedura si ce se mai poate face in cazul de fata, daca se dovedeste faptul ca fostul angajat are dreptate?
Grupa de munca s-a acordat conform prevederilor Ordinului MMPS nr.50/ 1990 anexa 2 pentru gr.a 2-a de munca) pana la aplicarea prevederilor Legii pensiilor nr. 19/ 2000 - 01.04.2001.
Incepand cu 01.04.2001 pana la aplicarea prevederilor Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 - 01.01.2011 s-au acordat grupe de munca - pentru conditii speciale (fosta gr.I de munca), respectiv pentru conditii deosebite (fosta gr. a 2-a de munca) respectandu-se prevederile HG nr. 261/ 22.01.2001 cu modificarile si completarile ulterioare (pentru gr.a 2-a de munca).
In prezent se acorda grupa de munca conform prevederilor Legii nr. 263/ 2010 modificata si completata prin Legea nr. 380/ 2013.
Conform prevederilor actelor normative susmentionate, angajatorii trebuiau sa intocmeasca niste documentatii cu regim de avizare de catre ITM/ inspectia muncii, sa nominalizeze activitatile/ locurile de munca si posturile de lucru/ lucratorii care beneficiaza de grupe de munca, sa faca mentiuni in carnetele de munca ale lucratorilor.
In functie de perioada de activitate la care se refera adeverinta pe care o emiteti pentru salariati, trebuie sa respectati formularul din anexa 14 la Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010.
Nominalizarea lucratorilor in grupe de munca trebuie mentioanta si in anexele la contractul colectiv de munca, aplicabil firmei si inregistrat la ITM.
In contractele individuale de munca trebuie mentionate prevederi referitoare la acordarea grupei de munca sau lucrul in conditii normale.
In functie de perioada lucrata, sudorii in ctii. puteau beneficia de incadrare in grupa de munca, in conditiile respectarii legislatiei in vigoare in perioada respectiva (intocmire documentatie de catre firma, obtinere avize, mentiuni in carnetele de munca).
Pentru activitati desfasurate de catre lucratori in grupe de munca, firma trebuia sa plateasca CAS majorat, corespunzator prevederilor/ aprobarilor prin bugetul asigurarilor sociale de stat.
Daca nu s-au respectat prevederile legale si lucratorii puteau beneficia de aceste prevederi, dar prin neintocmirea documentelor respective au fost prejudiciati de aceste drepturi, atunci lucratorii pot deschide actiune in instanta impotriva firmei/ persoanelor responsabile din cadrul firmei, firma/ persoanele poate/ pot avea o problema si rezultatul procesului poate fi favorabil/ defavorabil firmei/ persoanelor, in functie de conditiile existente/ dovedite la locul de munca/ postul de lucru al salariatilor, prin buletine de determinare noxe.
In instanta, partile pot cere o expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii.
Grupa i de munca?
CYBORG
Buna seara!
Am lucrat (si) in industria petrochimica(C.P.Brazi-Ploiesti si C.P.Teleajen-Ploiesti), la trei schimburi, cu toxicitatea respectiva(ne dadea ... (vezi toată discuția)
Anexa 14, adeverinta
wap54
Va rog frumos sa ma indrumati in urmatoarea problema, legat de obtinerea unei adeverinte cu veniturile realizate, adeverinta ce trebuie sa cuprinda campurile ... (vezi toată discuția)