avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Anexa 14, adeverinta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Anexa 14, adeverinta

Va rog frumos sa ma indrumati in urmatoarea problema, legat de obtinerea unei adeverinte cu veniturile realizate, adeverinta ce trebuie sa cuprinda campurile notate cu asterix in modelul din norme, obligatoriu.
Ce inseamna acest lucru din modelul adeverintei anxa 14 din norme?:
conform nominalizării efectuate prin ................................***)
Apoi:
Temeiul juridic al încadrării în grupa**) ............ de muncă îl reprezintă ..............................****)

Va rog sa ma informati intrucat mie mi s-a eliberat o adeverinta in care se mentioneaza doar veniturile brute realizate in perioada 01.01.1976 - 31.12.2000 ca fiind extrase din statele de plata. Urmare acestei adeverinte, normal, am pierdut in instanta la fond, eu solicitand recalcularea pensiei pe baza adeverintei din care reieseau alte venituri brute decat salariul inscris in cartea de munca.
Intrebarea mea este ce trebuie mentionat in rubricile de mai sus de catre institutia angajatoare pentru a putea reface adeverinta de la unitatatea angajatoare.
Casa de pensii ce a fost ca parat la fond, a remarcat si scris faptul ca adeverinta mea nu are temei legal. Consultand formatul standard din norme, am constatat ca rubricile ce vi le-am prezentat mai sus sunt intradevar lipsa din adeverinta iar acestea ar fi absolut obligatorii in intocmirea unei adeverinte corecte.
De aceea va cer sprijin sa imi spuneti concret ce ar trebui prevazut in aceste rubrici, eu am fost angajat la aceeasi unitate in perioada 1976-2011 dar solicitarea de recalculare e doar pe perioada 1976-2001, pana la preluarea informatiilor pe sistem informatic. Mentionez ca am lucrat la o firma de constructii hidrotehnice si salariul brut extras din statele de plata nu este cel din cartea de munca, fiind mult mai mare.
Va multumesc!

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 19:27, 29 Iunie 2014
Grupa de munca s-a acordat conform prevederilor Ordinului MMPS nr.50/ 1990
conform nominalizării efectuate prin ................................***) aici trebuie trecut conf. Hotar. Consiliului de Admin nr. ..... din data de .... ,sau a Procesului verbal nr. ... poz... din data de ...
Daca ati lucrat la o firma de constructii banuiesc ca salariatii au primit spor de santier, spor pt munca prestata in timpul noptii etc. Pt fiecare spor in parte trebuie trecuta baza legala. Se face un tabel cu fiecare spor in parte, iar la sfarsit se trece sporul de santier a fost acordat in baza legii ... art....
Sporul pt. munca in timpul noptii a fost acordat in baza legii ... art.....
ART. 127
(1) Sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevãzute în anexa nr. 15.
(2) Adeverinţa prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puţin urmãtoarele elemente:
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a desfãşurat activitatea, cu indicarea datei de începere şi de încetare a acesteia;
d) funcţia, meseria sau specialitatea exercitatã;
e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordatã;
f) perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza cãruia s-a acordat.
(3) Adeverinţele prevãzute la alin. (2) vor avea numãr şi datã de înregistrare, ştampila unitãţii emitente, precum şi semnãtura celui care angajeazã unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unitãţii.........

Anexa 15 la norme

I. Sporul de vechime în muncã:
1. Pentru perioada anterioarã datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime în muncã se calculeazã automat, potrivit prevederilor art. 165 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi, în consecinţã, nu este necesarã dovedirea acestuia prin adeverinţe.
2. Pentru perioada de dupã 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel înregistrat în carnetul de muncã sau dovedit cu adeverinţe.....

II. Sporuri, indemnizaţii şi majorãri ale retribuţiei tarifare prevãzute în Legea retribuirii dupã cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974, republicatã*) în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 59-60 din 23 iulie 1980:
...
7. majorarea retribuţiei tarifare lunare cu 1-2 clase pentru persoanele cãrora li s-a conferit, în condiţiile stabilite de lege, "gradaţia de merit", astfel:
... ● cadrelor didactice definitive cu o vechime în învãţãmânt de cel puţin 30 de ani (art. 143); ....

15. indemnizaţiile acordate cadrelor didactice conform art. 140, care:
● îndeplinesc funcţii de director şi director adjunct de unitate şcolarã şi şef catedrã în învãţãmântul superior;
● desfãşoarã activitate de diriginte de clasã;
● predau în acelaşi timp la 2-4 clase în învãţãmântul primar;
....

V. Sporuri cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementãri din legislaţia de asigurãri sociale:
● sporul de vechime în muncã (a se vedea pct. I);
● sporul pentru lucru în subteran, precum şi pentru lucru pe platformele marine de foraj şi extracţie;
● indemnizaţia de zbor;
● sporul pentru condiţii grele de muncã;
● sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
● sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare;
● alte sporuri cu caracter permanent prevãzute de legislaţia specificã fiecãrui domeniu de activitate sau prevãzute în contractele colective şi individuale de muncã.
Menţiune: Aceste sporuri se utilizeazã la determinarea punctajului mediu anual atât pentru perioadele anterioare, cât şi pentru cele ulterioare datei de 1 aprilie 1992, data intrãrii în vigoare a prevederilor Legii nr. 49/1992.

VI. Adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri vor cuprinde:
● datele de identificare a persoanei;
● denumirea unitãţii;
● perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncã;
● funcţia, meseria sau specialitatea exercitatã;
● denumirea sporurilor, procentul sau suma acordatã;
● perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza cãruia s-a acordat;
● adeverinţele vor purta numãr, data eliberãrii, ştampila unitãţii, precum şi semnãtura celui care angajeazã unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unitãţii.
Adeverinţele privind sporurile cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 se vor prezenta numai în situaţiile în care aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncã.
Menţiune: Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au fãcut parte din bazã de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori dupã timp, pe bazã de tarife sau cote procentuale;
● participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitãţile economice;
● premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizãri deosebite;
● recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
● diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer;
● drepturile de autor;
● drepturile plãtite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncã;
● al treisprezecelea salariu;
● formele de retribuire definite sub sintagma "plata cu ora", acordate cadrelor didactice şi specialiştilor din producţie sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didacticã de predare, seminare, lucrãri practice, desfãşurate în afara obligaţiilor de muncã de la funcţia de bazã, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai cãror titulari lipseau temporar, precum şi pentru îndeplinirea unor activitãţi didactice pentru care nu se justificã înfiinţarea unor posturi;
● formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
● sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumã practica psihopedagogicã şi care asigurã perfecţionarea de specialitate a învãţãtorilor şi educatorilor;
● indemnizaţiile de muncã nenormatã;
● compensaţiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 şi nr. 240/1982;
● alte sporuri care nu au avut caracter permanent.


Grupa de munca s-a acordat conform prevederilor Ordinului MMPS nr.50/ 1990 anexa 2 pentru gr.a 2-a de munca) pana la aplicarea prevederilor Legii pensiilor nr. 19/ 2000 - 01.04.2001.
Incepand cu 01.04.2001 pana la aplicarea prevederilor Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 - 01.01.2011 s-au acordat grupe de munca - pentru conditii speciale (fosta gr.I de munca), respectiv pentru conditii deosebite (fosta gr. a 2-a de munca) respectandu-se prevederile HG nr. 261/ 22.01.2001 cu modificarile si completarile ulterioare (pentru gr.a 2-a de munca).
In prezent se acorda grupa de munca conform prevederilor Legii nr. 263/ 2010 modificata si completata prin Legea nr. 380/ 2013.
Conform prevederilor actelor normative susmentionate, angajatorii trebuiau sa intocmeasca niste documentatii cu regim de avizare de catre ITM/ inspectia muncii, sa nominalizeze activitatile/ locurile de munca si posturile de lucru/ lucratorii care beneficiaza de grupe de munca, sa faca mentiuni in carnetele de munca ale lucratorilor.
In functie de perioada de activitate la care se refera adeverinta pe care o emiteti pentru salariati, trebuie sa respectati formularul din anexa 14 la Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010.
Nominalizarea lucratorilor in grupe de munca trebuie mentioanta si in anexele la contractul colectiv de munca, aplicabil firmei si inregistrat la ITM.
In contractele individuale de munca trebuie mentionate prevederi referitoare la acordarea grupei de munca sau lucrul in conditii normale.

Ultima modificare: Duminică, 29 Iunie 2014
Gabi50, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa contina in mod corect un act pt dosarul de pensionare flori54 flori54 Buna ziua! Sunt invatatoare si trebuie sa-mi intocmesc dosarul de pensionare. Am insa probleme cu secretarele pt ca ele sustin ca trebuie sa elibereze ... (vezi toată discuția)
Adeverinta venituri brute OlDumitra OlDumitra Considernad ca am o pensie prea mica in raport cu leafa obtinuta pe anii de munca lucrati, am solicitat institutiei in care am lucrat peste 40 de ani, ... (vezi toată discuția)
Data pensionarii pt limita de varsta Pusika17 Pusika17 Buna ziua, As vrea sa aflu : data pensionarii pt. limita de varsta fiind nascuta la 17.08.1955 , daca sporul de acord global si bonusurile anuale/lunare se ... (vezi toată discuția)