avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta venituri brute
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta venituri brute

Considernad ca am o pensie prea mica in raport cu leafa obtinuta pe anii de munca lucrati, am solicitat institutiei in care am lucrat peste 40 de ani, adeverinta cu veniturile brute obtinute pe perioda celor 42 de ani de munca. Mi s-a refuzat o asemenea adeverinta.
Am cerut ajutorul ITM. Nimic ! Nu am obtinut adeverinta dorita, dandu-mi-se raspunsuri aiuritoare de catre serviciul resurse umane.
Eu am adresat cererea mea Directiei si aceasta a repartizat-o catre Resurse umane :
„ … LEGEA PREVEDE ELIBERAREA ADEVERINTEI PRIVIND SPORURILE SI NU SALARIUL BRUT !!! …
si
„ … IN CAZUL IN CARE DORITI SALARIUL BRUT, VA RUGAM SA VA ADRESATI SERVICIULUI FINANCIAR –CONTABILITATE”

Dand in judecata institutia si in urma noilor reglemetari juridice primesc o Intampinare din partea institutiei parate in care nu se mai arata ce mi s-a raspuns pana acum (textele de mai sus notate de mine cu majuscule) si mi se spune ca ca „in conformitate cu art.279 din legea 53/2003 (1) Veniturile in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca, … ” .

Ori, este adevarat ca eu detin carnetul de munca, dar am cateva extrase (eliberate tot de institutie alaturi de aceasta Intampinare care-mi este adresata) din statul de retributie de plata din anii 1992-1998 si comparand cu carnetul de munca anii acestia, 1992-1998, se vad clar diferente mari intre salariul brut si ce este trecut in carnetul d emunca.

Statul de plata prezinta in clar veniturile brute – impozabile si neimpozabile – pe cand carnetul de munca are ca rubrica ”salar tarifar lunar”, iar in urmatorii ani, pana la iesirea mea la pensie, aceasta rubrica poarta denumirea „salariul de baza lunar”.
Numai ce am vazut pe acesti ani 1992-1998 din statul de plata si facand comparatia cu carnetul de munca se vad diferente de plata.

Si atunci ?

Nu este obligatoriu pentru institutie eliberarea unei ADEVERINTE CU SALARIILE BRUTE conform STATULUI DE RETRIBUITE DE PLATA pe toti anii lucrati de mine, 1968 – 2010, in aceeasi institutie timp de 42 de ani si nu numai pe o perioada aleasa de institutie, dupa ce criterii ??! dintre anii 1992-1998 ?

Dar, SI din aceasta perioada prezentata de institutie, cu statul de plata se vede ca este necesara o adeverinta cu salariile brute si conform cu HG500/2011 art. 8, alin 3, lit a si b coroborat cu art 34/alin 5c din Codul Muncii,
din moment ce se vad diferente de plata dintre chiar statele de plata prezentate si carnetul de munca ?

Importante sunt doua chestiuni, foarte legate intre ele :

1.Diferentele de salarii dintre statele de plate pe care le detin, date, chiar de institutie si carnetul de plata SI numai aceasta ar trebui sa fie suficient pentru eliberarea unei adeverinte cu veniturile brute pe toata perioada de 42 de ani lucrata.

2.Lipsa de incredere a fostului salariat pentru ce este scris in carnetul de munca. Doar o singura inadvertanta gasita intre statele de plata si carnetul de munca si institutia trebuie sa se oblige in eliberarea unei adeverinte cu veniturile brute pe toata perioada de 42 de ani lucrata de fostul salariat ?
Corect ?

Va multumesc pentru raspunsul competent pe care-l astept.

HG nr.257/2011 - norme de aplicare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
ART. 127
(1) Sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevãzute în anexa nr. 15.
(2) Adeverinţa prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puţin urmãtoarele elemente:
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a desfãşurat activitatea, cu indicarea datei de începere şi de încetare a acesteia;
d) funcţia, meseria sau specialitatea exercitatã;
e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordatã;
f) perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza cãruia s-a acordat.
(3) Adeverinţele prevãzute la alin. (2) vor avea numãr şi datã de înregistrare, ştampila unitãţii emitente, precum şi semnãtura celui care angajeazã unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unitãţii.........

Anexa 15 la norme

I. Sporul de vechime în muncã:
1. Pentru perioada anterioarã datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime în muncã se calculeazã automat, potrivit prevederilor art. 165 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi, în consecinţã, nu este necesarã dovedirea acestuia prin adeverinţe.
2. Pentru perioada de dupã 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel înregistrat în carnetul de muncã sau dovedit cu adeverinţe.....

II. Sporuri, indemnizaţii şi majorãri ale retribuţiei tarifare prevãzute în Legea retribuirii dupã cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974, republicatã*) în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 59-60 din 23 iulie 1980:
...
7. majorarea retribuţiei tarifare lunare cu 1-2 clase pentru persoanele cãrora li s-a conferit, în condiţiile stabilite de lege, "gradaţia de merit", astfel:
... ● cadrelor didactice definitive cu o vechime în învãţãmânt de cel puţin 30 de ani (art. 143); ....

15. indemnizaţiile acordate cadrelor didactice conform art. 140, care:
● îndeplinesc funcţii de director şi director adjunct de unitate şcolarã şi şef catedrã în învãţãmântul superior;
● desfãşoarã activitate de diriginte de clasã;
● predau în acelaşi timp la 2-4 clase în învãţãmântul primar;
....

V. Sporuri cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementãri din legislaţia de asigurãri sociale:
● sporul de vechime în muncã (a se vedea pct. I);
● sporul pentru lucru în subteran, precum şi pentru lucru pe platformele marine de foraj şi extracţie;
● indemnizaţia de zbor;
● sporul pentru condiţii grele de muncã;
● sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
● sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare;
● alte sporuri cu caracter permanent prevãzute de legislaţia specificã fiecãrui domeniu de activitate sau prevãzute în contractele colective şi individuale de muncã.
Menţiune: Aceste sporuri se utilizeazã la determinarea punctajului mediu anual atât pentru perioadele anterioare, cât şi pentru cele ulterioare datei de 1 aprilie 1992, data intrãrii în vigoare a prevederilor Legii nr. 49/1992.

VI. Adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri vor cuprinde:
● datele de identificare a persoanei;
● denumirea unitãţii;
● perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncã;
● funcţia, meseria sau specialitatea exercitatã;
● denumirea sporurilor, procentul sau suma acordatã;
● perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza cãruia s-a acordat;
● adeverinţele vor purta numãr, data eliberãrii, ştampila unitãţii, precum şi semnãtura celui care angajeazã unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unitãţii.
Adeverinţele privind sporurile cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 se vor prezenta numai în situaţiile în care aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncã.
Menţiune: Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au fãcut parte din bazã de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori dupã timp, pe bazã de tarife sau cote procentuale;
● participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitãţile economice;
● premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizãri deosebite;
● recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
● diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer;
● drepturile de autor;
● drepturile plãtite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncã;
● al treisprezecelea salariu;
● formele de retribuire definite sub sintagma "plata cu ora", acordate cadrelor didactice şi specialiştilor din producţie sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didacticã de predare, seminare, lucrãri practice, desfãşurate în afara obligaţiilor de muncã de la funcţia de bazã, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai cãror titulari lipseau temporar, precum şi pentru îndeplinirea unor activitãţi didactice pentru care nu se justificã înfiinţarea unor posturi;
● formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
● sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumã practica psihopedagogicã şi care asigurã perfecţionarea de specialitate a învãţãtorilor şi educatorilor;
● indemnizaţiile de muncã nenormatã;
● compensaţiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 şi nr. 240/1982;
● alte sporuri care nu au avut caracter permanent.
In concluzie nu aveti ce face cu salariul brut ci doar cu adeverinte din care rezulta sporurile la salariu.
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspunsuri. Totusi revin si cu doua intrebari :
1. Daca salariatul doreste sa confrunte statul de plata cu carnetul de munca de ce sa nu i se permita ? Eu am observat clar ca sunt diferente intre statul de plata si carnetul de munca. S-o faca chiar pe cheltuiala si timpul lui ?
2. In ce an, inainte de 1989 au inceput sa se dea salariile pe statul de plata gata-impozitate.
Nu se mai vedea nimic retinut, cum ar fi impozitul, cas (sanatate), alte sporuri, etc. Era doar salariul net. Cand a fost data aceasta Lege/Hotarare (?!) si cati ani s-a aplicat.

Va rog raspundeti-mi si multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa contina in mod corect un act pt dosarul de pensionare flori54 flori54 Buna ziua! Sunt invatatoare si trebuie sa-mi intocmesc dosarul de pensionare. Am insa probleme cu secretarele pt ca ele sustin ca trebuie sa elibereze ... (vezi toată discuția)
Anexa 14, adeverinta wap54 wap54 Va rog frumos sa ma indrumati in urmatoarea problema, legat de obtinerea unei adeverinte cu veniturile realizate, adeverinta ce trebuie sa cuprinda campurile ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime lumifatu lumifatu buna ziua, as avea si eu nevoie de putin ajutor, daca se poate. intr-o adeverinta de vechime care trebuie depusa la casa de pensii pentru calcularea pensiei, ... (vezi toată discuția)