ce facem dupa 2001 ,daca pentru perioada pina in 2001 am lucrat intr-un sector care a fost recunoscut ca fiind de grad I(recunoscut in instant) si dupa acest an am lucrat tot acolo de ce nu se recunoaste calitatea grupei si dupa acest an.Ba mai mult din 2006 de cind avem patronat mixt romano-italian desi nu este stipulate in contractual de munca pe fluturas gasim ca acesta cotizeaza pentru grupa a III a de munca.La aceleasi conditii de munca n-ar trebui sa se pastreze aceiasi categorie,patronatul hotaraste incadrarea in categorie?
cu stima
Dupa anul 2001, pentru incadrarea in grupe de munca, angajatorul trebuia sa intocmeasca documentatii si sa obtina avize de la ITM/ inspectia muncii, respectand prevederile HG nr. 261/ 22.02.2001 cu modifcarile si completarile ulterioare pentru conditii deosebite de munca, respectiv HG nr. 1025/ 28.08.2003 cu modificarile si completarile ulterioare pentru conditii speciale de munca.
De la 01.01.2011 incadrarea in grupe de munca s-a facut cu respectarea prevederilor Legii pensiilor publice nr.263/ 2010 (lege trecuta prin parlament fara dezbatere, prin asumarea guvernului Boc). Conform acestei legi, beneficiau de conditii speciale numai firmele, locurile de munca nominalizate in anexele la lege si care aveau deja avizul prevazut de HG nr. 1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulteriaore.
Daca angajatorul nu a intocmit documentatiile respective si/ sau nu a primit avizul ITM/ inspectia muncii, lucratorii nu beneficiaza de grupe de munca.
Mentiunea de pe fluturas cu cotizarea pentru gr.a III-a de munca, se refera la conditii normale de lucru si reprezinta CAS platit de firma.
Daca doriti sa deschideti actiune in instanta pentru a fi incadrati si dupa 2001 in grupa de munca, este greu de crezut ca actiunea dvs. va fi admisa, in conditiile in care nu puteti anexa documente care sa va sustina cererea, daca resepctivele documente mentioante de mine mai sus, nu au fost intocmite, la timpul lor.