Daca lucrezi la o firma cu carte de munca, dar nu iti face medical(medicina muncii), este legal? Este un numar de zile fix pentru care se accepta sa lucrezi fara sa ai medical,sau nu se accepta nicio zi fara medicalul facut?
Prevederile Codului muncii sunt foarte clare privind obligativitatea certificatului medical la angajare.
Codul muncii: ART. 27
(1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
(3) Competenţa şi procedura de eliberare a certificatului medical, precum şi sancţiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori felului muncii fără certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă.
(5) La angajarea în domeniile sănătate, alimentaţie publică, educaţie şi în alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita şi teste medicale specifice.
ART. 260
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
....
m) încălcarea de către angajator a obligaţiei prevăzute la art. 27 şi 119, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;.....
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă.
(3) Contravenţiilor prevăzute la alin. (1) li se aplică dispoziţiile legislaţiei în vigoare.
Art.57 (3) C.mun. : Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
Spre deosebire de dreptul comun al nulităţii, în dreptul muncii sunt remediabile şi anumite nulităţi absolute ale contractului individual de muncă, cum ar fi: îndeplinirea ulterioară a condiţiilor de studii, vechime în muncă sau de vârstă minimă pentru angajare, obţinerea ulterioară a certificatului medical etc. (Ion Traian ªtefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 385)