Este adevarat k ei dc nu-mi trimit pana azi la ora 16 actele necesare ptr somaj , firma poate primi o amenda de 5000 ron ?
Dc ei nu-mi trimit actele azi , pierd indemnizatia , dar merg cu somajul mai departe , ceea ce mie nu-mi convine, multumesc .
Legea nr.76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
..
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
...
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
.....
Art. 116
...
(2) Organele de control măsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) şi k), precum şi contravenţia prevăzută la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).
multumesc frumos pentru raspuns, o zi buna.
Buna ziua, o ultima intrebare,am lucrat la firma respectiva pana la 1 februarie ,s-a incheiat contractul, dupa care am intrat la somaj, acum in martie voi naste , pana la sf lunii, deci vor fi 2 luni de somaj, indemnizatia cum va fi calculata, avand in vedere k in ultimele 12 luni de la ultimul loc de munca salariul meu a fost destul de mare , ma va afecta acele 2 luni de somaj , sau ma voi incadra la acel prag de 1200 lei/luna. multumesc.
1. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
2. In calculul indemnizatiei pentru CCC intra veniturile din cel 12 luni eligibile adica veniturile din salarii, din indemnizatia de somaj, din indemnizatiile pentru concedii medicale (inclusiv concediul de sarcina).
3. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia va fi intre 600 - 3.400 lei.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia va fi intre 600 - 1.200 lei.