avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de ajutor de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de ajutor de somaj?

Buna ziua,
Am avut un contract pe pe perioada determinata care s-a incheiat in martie 2013.
Nu am depus nici un fel de act pentru somaj crezand ca imi voi gasi repede un alt job.
Au trecut 8 luni si inca nu am putut gasi un job potrivit pentru calificarile mele.
Din 2005 si pana in martie 2013 am lucrat fara intrerupere si am cotizat lunar pentru somaj. Pot beneficia de ajutor de somaj? Daca da, este prea tarziu pentru a depune actele? Mentionez ca locul de munca a fost in alt oras fata de unde am domiciliul !!

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:48, 17 Ianuarie 2014
1. Puteti sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 12 luni de la data incetarii contractului individual de munca.

2. Dar trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

3. - Daca va inregistrati cu data de 1 februarie 2014 trebuie ca in perioada 1 februarie 2012 - 1 februarie 2014 sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Din datele prezentate de dvs. se pare ca indepliniti conditia celor 12 luni de cotizare la somaj.
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc.
Insa ma mai puteti ajuta si cu un calcul: la un salariu brut de 3670 si cu o perioada de cotizare intre 5-10 ani, ce suma pot primi?
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Alinamaria83 a scris:

..... la un salariu brut de 3670 si cu o perioada de cotizare intre 5-10 ani, ce suma pot primi?

Daca salariul mentionat de dvs este media pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, atunci puteti primi o indemnizatie de somaj in cuantum de :

75% x 500 + 5% x 3670 = 375 lei + 184 lei = 559 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei de somaj si perioada in care voi beneficia de aceasta etves_tiberiu etves_tiberiu Am o intrebare legata de somaj. Daca eu am lucrat un an de zile cu un salariu de 3.000 RON/luna si dupa acest an sunt dat afara la cat sa ma astept la valoarea ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cat ar trebui sa fie valoarea ajutorului de somaj tinand cont ca am avut o vechime de 9 ani in campul muncii (in momentul in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj tig tig Buna ziua, Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? exista limite min/max (vezi toată discuția)