avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CNAS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CNAS

Perioada termenului de prescriptie de 5 ani in CNAS sa schimbat,este de 6 luni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:44, 17 Ianuarie 2014
Nu sunt publicate acte normative care stabilesc acest lucru.
Greu de crezut sa renunte statul asa de repede la o astfel de facilitate, pentru a colecta bani la buget.
Sunt doua termen total diferite .

Termenul de 5 ani este termen de prescriptie pentru obligatiile fiscale.
C.proc.fisc:
Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
....

Pentru a obtine calitatea de asigurat, persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni,
daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.

b) sa achite, pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate asigurat anushk_hea anushk_hea /Unde in lege este mentionat ca pentru a fi asigurat trebuie sa fi cotizat in ultimii 5 ani continuu? (95/2006 cu actualizare in 2015) (vezi toată discuția)
Contributiile de sanatate la avocati Eos Eos In ceea ce priveste OUG 82/2010, aceasta priveste doar somajul si pensiile din cate am inteles eu, iar in cazul avocatilor somajul nu se plateste. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Neplata asigurarii de sanatate AdinaMacovei AdinaMacovei Buna ziua! Eu nu mi-am platit asigurarea de sanatate de 2 ani de zile si nici nu am fost inregistrata la nicio casa de sanatate din Romania in acest timp. ... (vezi toată discuția)