avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale nulitate act aditional act constitutiv
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

nulitate act aditional act constitutiv

Speta este urmatoarea:
Printr-un act aditional la actul constitutiv intocmit la reg com in anul 2007, s-a schimbat sediul soc al firmei si s-a cooptat in societate un al asociat. In actul aditional nu se mentioneaza pretul cesiunii, nu se precizeaza daca acesta a fost platit si daca societatea si cedenul mai au/nu mai au pretentii.
Poate fi solicitata constatarea nulitatii absolute a actului aditional pentru urm motive:
- nu a existat o hotarare a adunarii generale semnata de primii 2 asociati, in sensul ca aproba transferul de parti sociale
- nu exista contract de cesiune
- asociatul cedent fiind cetatean strain nu a fost asistat de un traducator. A semnat crezand ca modifica numai sediul social al firmei?
Nu era obligatia ORC sa verficie existenta unei Hotarari a adunarii generale a asocietailor si un contract de cesinue, si numai dupa aceea sa purceada la redactarea actului aditional?
Va multumim
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:58, 12 Aprilie 2009
luminel a scris:
- nu a existat o hotarare a adunarii generale semnata de primii 2 asociati, in sensul ca aproba transferul de parti sociale

Daca cerinta nu a fost inlaturata prin actul constitutiv inainte de aceasta cesiune, atunci este un motiv de nulitate.

- nu exista contract de cesiune

Corect este sa spunem ca nu exista inscris constatator pentru cesiune, caz in care se pune problema probei sale, care nu poate fi facuta decat cu inscris daca pretul e mai mare de 250 de lei. Asta insa nu inseamna ca cesiunea in sine nu exista, ci doar ca, in caz de litigiu, nu poate fi dovedita. Exista totusi inceputul de dovada scrisa in acest sens (actul aditional respectiv) deci se poate completa cu martori proba.

- asociatul cedent fiind cetatean strain nu a fost asistat de un traducator. A semnat crezand ca modifica numai sediul social al firmei?

Aici poate invoca eroarea ca viciu de consimtamant. Puteti citi mai multe despre eroare aici: www.avocatnet.ro/content/art...

Nu era obligatia ORC sa verficie existenta unei Hotarari a adunarii generale a asocietailor si un contract de cesinue, si numai dupa aceea sa purceada la redactarea actului aditional?

Nu. I s-a cerut redactarea, a redactat. Obligatia de verificare este la momentul inregistrarii mentiunii in registrul comertului si atunci, da, trebuia ca dosarul sa fie complet. Pana la urma cine a semnat actul acela aditional?
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Aceasta cerinta nu a fost inlaturata prin actul constitutiv.
Normă metodologică nr. 773 din 21/04/1998 - art.59 La depunerea oricarei cereri de inscriere de mentiuni, referentul oficiului registrului comertului va verifica existenta urmatoarelor acte:
a) hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor;
b) actul aditional modificator, in forma autentica;
art.64 (2) La depunerea cererii de inscriere a mentiunii, referentul oficiului registrului comertului va verifica existenta actelor prevazute la art. 59 alin. (3), precum si a contractului de cesiune. Pentru contractul de cesiune nu se cere forma autentica. Daca actul aditional autentic privind transmiterea partilor sociale cuprinde toate clauzele referitoare la drepturile si obligatiile partilor si a fost semnat de cedenti si cesionari, nu se mai prezinta contractul de cesiune.

Actul aditional a fost semnat de catre primii 2 asociati fondatori si de catre cel coptat in societate.
Daca actul modificator al actului constitutiv (aici act aditional) a fost semnat si de asociatii vechi si de cel nou, atunci se poate considera acoperita cerinta aprobarii prealabile. In practica RC accepa asemenea confirmari post-cesiune si nu e nimic in neregula dpdv juridic. NB: actul modificator nu mai trebuie sa fie autentic de multi ani, deoarece nici actul constitutiv initial nu se mai cere in forma autentica. Insa din 2006 acum e obligatorie depunerea actului constitutiv actualizat.

Acum ramane insa problema contractului. Dvs spuneti ca mentiunile acelea nu au fost preluate in actul aditional, ceea ce inseamna ca trebuia prezentat contractul. Ati verificat la RC daca intr-adevar nu a fost depus? Presupunand ca nu a fost depus, atunci inregistrarea schimbarii asociatului este nula. Orice persoana interesata poate cere registrului radierea inregistrarii respective.
Am luat de la RC copii certificate de pe dosarul firmei si nu exista nici un inscris care sa poata fi considerat contract de cesiune.

Va multumim.
In actul aditional este trecuta si cesiune partilor sociale.Mai exista un formular la Registru unde se specifica daca cesiunea partilor sociale sa facut la valoarea nominala sau nu.

Alte discuții în legătură

Model contract cesiune parti sociale danmarianpopescu danmarianpopescu Va rog daca ma puteti ajuta in urmatoarea problema: sunt actionar intr-o firma - SRL - cu trei asociati. Doi dintre ei doresc sa cesioneze partile sociale ... (vezi toată discuția)
Modificare firma ameliaradoi ameliaradoi Avem o firma infiintata cu asociat unic dar pe numele unei rude apropiate si vrem sa o trecem pe numele nostru (2 asociati). Care sunt pasii care trebuie ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator srl Spataru_doru Spataru_doru Buna ziua Ce trebuie facut pentru a schimba administratorul unui SRL. Mentionez ca administratorul societatii este si unic asociat. Noul administrator va ... (vezi toată discuția)