avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... La aproape 1 an de zile nu mi se plateste concediul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

La aproape 1 an de zile nu mi se plateste concediul medical

Buna ziua,

Anul trecut in aprilie am fost diagnosticata cu o boala congenitala (displazie luxanta congenitala de sold cu coxartroza) care m-a obligat sa intru in concediu medical. Dupa concediul medical maxim legal, mi s-a aprobat prelungirea acestuia de catre comisia de expertiza medicala, iar apoi mi s-a aprobat pensia de invaliditate grad 3.

Am dus angajatorului toate concediile medicale la timp, luna de luna, plus decizia de pensionare pe caz de boala. Tinand mereu legatura cu d-na contabila, intrucat patroana nu este niciodata disponibila (sau nu doreste sa fie), mi s-a comunicat ca incetarea contractului individual de munca a fost depusa la ITM.

Desi aveam de incasat plata tuturor concediilor medicale, precum si o restanta pentru un concediu de odihna neefectuat, cat si plata unui concediu de odihna efectuat, patroana nu mi-a dat nici un ban. Dupa foarte multe insistente, in noiembrie anul trecut mi s-a trimis prin mandat postal suma de 700 lei, care nici nu stiu ce reprezinta, caci nu mi s-a spus care este suma totala pe care trebuie sa o primesc. De atunci, nici pana in ianuarie acest an nu am mai primit nici un ban.

Patroana are renumele ca nu-si plateste nici angajatii, nici furnizorii de marfa. De cate ori era perioada de salarii, acestea erau platite pe bucatele, din incasari; cand trebuie sa luam concedii de odihna, dura foarte mult pana ni le aproba, la fel si pana sa le plateasca. Toti angajatii care au plecat de la firma au fost platiti cu mari intarzieri si dupa multe insistente.

Am avut o discutie cu patroana cand m-am dus la d-na contabila sa-mi iau o adeverinta necesara pentru dosarul de pensie, patroana era in zona si mi-a spus ca nu ma crede ca am aceasta boala, ca am intrat in concediu medical ca sa nu mai muncesc si sa iau si bani, ca eu sunt mai sanatoasa ca ceilalti din firma si ca nu am cum sa imi justific boala. I-am spus amabil ca nu este asa, ca boala este reala si ca imi pare rau ca ea crede asa ceva despre mine.

La ultima mea discutie cu d-na contabila, am rugat-o sa-i transmita patroanei ca daca nu primesc banii, ma vad obligata sa fac o sesizare la ITM. A mai fost un caz la aceasta firma in care o angajata de proba a fost data afara dupa o saptamana, si a fost amanata cu plata banilor care i se cuvin – ea a amenintat la telefon ca face sesizare si atunci patroana a decis sa-i dea banii pe loc in aceeasi zi. Asadar ma gandesc ca poate patroana procedeaza la fel si in cazul meu, fiindu-i frica de un eventual control.

Imi este frica de faptul ca daca fac sesizare la ITM, patroana ma va ataca cumva, ca va face ea sesizare la CNAS ca ma prefac si ca nu am nici o boala. De fapt, asa mi-a zis cand am discutat cu ea, si anume ca putea sa-mi trimita control acasa cand eram in concediu medical, ca sa se vada ca nu sunt deloc bolnava.

Va rog din suflet sa ma ajutati, sa ma sfatuiti cum sa procedez. Eu sunt o fire foarte pasnica si ingaduitoare de felul meu, nu-mi face deloc placere ca ma vad nevoita sa iau aceste masuri, dar in curand trebuie sa incep tratamentele conform planului recuperator dat de comisia de expertiza medicala si trebuie sa rezolv aceasta problema definitiv.

Cu respect si cu multumiri,

Mihaela
Cel mai recent răspuns: mihaelaion2012 , utilizator 17:21, 20 August 2014
Neplata concediului medical poate face obiectul unei sesizari la Casa de Asigurari de Sanatate si nu la ITM.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
......
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47 (2) - Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


2. Asadar, sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. Nu trebuie sa va speriati de amenintarile angajatorului, este prea tarziu sa faca acum sesizare la CJAS, si chiar daca ar face nu ar castiga nimic.

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult pentru raspuns si indrumari.

Ce trebuie sa cuprinda cererea catre CJAS? Trebuie sa atasez si copii ale tuturor certificatelor de concediu medical, precum si copie a deciziei de pelungire a concediului maxim legal admis si a deciziei de pensionare emise de comisia de expertiza? Am si copii ale adeverintelor primite de la contabilitate pe parcursul concediilor medicale privind durata acestora (asa cum figureaza la contabilitate).

Am citit ca patronii nu doresc sa plateasca suma aferenta concediului medical pana nu le sunt livrati banii de catre casa de asigurari de sanatate, dar din ce am inteles procedura este ca ei sa achite concediul, urmand ca apoi banii sa le fie returnati de catre casa de asigurari de sanatate. Cred ca asa urmareste sa faca si patroana, asta in cel mai bun caz.

In cat timp de la depunerea si inregistrarea cererii la casa de asigurari de sanatate, aceasta va lua masuri?

Ce se intampla daca nici atunci patroana nu imi va plati concediul medical?

Cu respect,

Mihaela

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014
mihaelaion2012, utilizator
1,. Cererea nu este un formular tipizat. Prin sesizare ,le explicati excat situatia dvs. Cand ati depus certificatele medicale , ca ati depus diligente la angajator sa vi le plateasca si ca acesta refuza plata lor.

2. Casa de Asigurar de Sanatate are obligatia de a va raspunde la sesizare in teren de 30 de zile de la data depunerii petitiei.

3. Daca refuza sa va plateasa si dupa contolul celor de la casa de sanatate, atunci promovati o actiune in instanta.
Va multumesc mult de tot pentru raspuns, voi reveni cand voi avea noutati sau nevoie de indrumare.

Cu respect,

Mihaela

Alte discuții în legătură

Concediul de sarcina si lauzie elena-roxana elena-roxana Am intrat in concediu de sarcina din 18 aprilie iar angajatorul mi-a zis ca banii de pe concediu m-i va da cand vor intra in contul firmei.adica nu voi primi ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de maternitate??? ch_mi ch_mi Buna ziua.Ma aflu in concediu de maternitate de la1 iunie 2012 si as dori sa stiu cum se plateste acest concediu,lunar sau integral la sfarsitul celor 126 de ... (vezi toată discuția)
Refuzul angajatorului de a plati concediul pre si postnatal AnutzaM AnutzaM Buna ziua! Lucrez din 5.10.2011 la o societate ca si vanzator pe perioada nedeterminata cu salariu minim pe economie.Din data de 20.12.2014 am intrat in ... (vezi toată discuția)