sotia a decedat in 2005. de atunci copii nostri nu au primit pensie de urmas. sotia avea lucrati 5 ani cu carte de munca, copii si acum sunt minori si frecventeaza scoala. pot primi pensia de urmas retroactiv ? va multumesc !
Pensia se va pune in plata incepand cu data depunerii cererii.
Pt a solicita pensie de urmas pt cei 2 minori trebuie sa depuneti la casa de pensii un dosar care cuprinde: copie BI al dvs.+ certificat casatorie, copie dupa certificatele de nastere ale copiilor + al sotiei decedate, copie certificat deces, copie act constatator al decesului - unde e trecuta cauza decesului ( daca nu mai aveti incercati la primarie la starea civila, de unde vi s-a eliberat certificatul de deces) + carnetul de munca al decedatei in copie + original, adeverinte de la scoala pt fiecare copil.
Dupa deces , cei de la casa de pensii Fagaras, mi-au spus ca sotia nu avea o vechime destul de mare , pt ca copii sa primeasca pensie. Acum cineva mi-a spus ca s-a modificat ceva in legea pensiilor si ar trebui sa vb. cu un avocat si sa dau statul in judecata si ca o sa primesc pensia retroactiv. Ce ma indrumati sa fac?. Va multumesc anticipat .
E adevarat ca legea a fost modificata, ( cred ca in aug.2012 - Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale anumite art. ale lg.263 / 2010), dar legea nu se aplica retroactiv.
In lege si in normele de aplicare se specifica ca pensia se va plati incepand cu data depunerii cererii ( a se vedea art. 104 din legea pensiilor).
Dvs. depuneti cererea + actele la casa de pensii cat mai repede.
Pensie urmas copil
palsecam
Sotia mea a decedat pe 6 februarie, curent. Avea o vechime in munca de 16 ani.
Fiul meu, elev in clasa a XI-a, implineste saptamana viitoare 18 ani.
Poate ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas
sally_daisy
Buna ziua,
Exista un termen limita pana la care sotul pensionar supravietuitor poate opta pentru pensia de urmas, in cazul in care aceasta este mai mare ... (vezi toată discuția)