avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas copil orfan
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas copil orfan

Buna ziua,
Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi. Eu si fratele meu am ramas fara mama de curand, in urma cu 2 luni. Fratele si mama beneficiau de pensie de urmas dupa tata, decedat in urma cu 2 ani intr-un accident de munca. Mama avea 22-25 de ani de vechime la grupa B dar nu avea varsta de pensionare, a decedat la 47 de ani. Vroiam sa stiu daca fratele meu beneficiaza de pensie de urmas dupa ambii parinti, mentionez ca nu am apucat sa depun dosarul de pensie deoarece mi s-a spus ca pana nu obtin tutela minorului nu pot aplica. Am obtinut o dispozitie de plasament in regim de urgenta insa doamna de la Autoritatea Tutelara mi-a zis ca aceasta dispozitie ma ajuta doar la inscrierea la liceu si pentru ajutorul social de la stat. Dosarul trebuia depus la Casa de Pensii imediat? Am pierdut 2 luni din pensia de urmas a minorului?
Va multumesc anticipat,

Cu respect,
Anamaria
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 18:41, 2 August 2013
Veţi depune dosarul la casa de pensii îndată ce obţineţi hotărârea de instituire a tutelei.
Pentru a pute fi numită ca tutore, trebuie să îndepliniţi unele condiţii, printre care se numără garanţiile materiale şi morale.
Cât priveşte pensia , nu este o problemă, pentru că veţi primi şi pensia restantă. Practic, nu se vor pierde banii din urmă.
Doar că banii nu vor sosi imediat, ci peste un timp, pe care nu-l pot anticipa, probabil o lună-două.
Printre condiţiile necesare pentru ca fratele dvs. să poată primi pensie şi după mamă , sunt aceelea ca mama să fi fost pensionară sau să fi îndeplinit condiţiile pentru obţinerea unei pensii:
[ link extern ] .

Numirea tutorelui de către instanţa de tutelă( art. 118 noul cod civil) :

În lipsa unui tutore desemnat, instanţa de tutelă numeşte cu prioritate ca tutore, dacă nu se opun motive întemeiate, o rudă sau un afin ori un prieten al familiei minorului, în stare să îndeplinească această sarcină, ţinând seama, după caz, de relaţiile personale, de apropierea domiciliilor, de condiţiile materiale şi de garanţiile morale pe care le prezintă cel chemat la tutelă.

Detalii: [ link extern ]
Va multumesc frumos pentru raspuns. Mama era pensionara, dar avea pensie de urmas dupa sot, deoarece varsta nu ii permitea iesirea la pensie (avea 45 ani cand a optat pentru pensia de urmas dupa sot). Dosarul pentru tutela a fost depus insa juristii sunt in vacanta si se vor ocupa de el abia incepand cu luna septembrie, intre timp mi s-a eliberat acea dispozitie de plasare in regim de urgenta. La Casa Pensiilor am intrebat acum si mi s-a spus ca trebuia facuta cererea pentru pensie imediat dupa decesul mamei deoarece pensia va fi stabilita cu data depunerii cererii. Desi mama a avut anii de munca necesari iesirii la pensie dar nu si varsta anticipat nu se poate aplica, nu? Am citit ca se depune dosarul pentru iesirea la pensie anticipat cu cel mult 5 ani inainte de varsta limita.

Fratele dvs. beneficiaza de pensie de urmas dupa ambii parinti. Problema e ca pensia de urmas dupa mama decedata trebuie depusa in termen de 30 zile altfel data punerii in plata a pensiei de urmas dupa mama va fi aceeasi cu data depunerii.
Faceti tot posibilul sa depuneti actele de pensie de urmas pt. ca nu va primi bani din urma.
Pt penie de urmas dupa mama trebuie depuse urmatoarele acte: copie certificat nastere si BI al fratelui dvs., copie+original carnet de munca al mamei decedate + adeverinte in orig. sporuri si grupa de munca, copie act constatator al decesului, copie certificat deces mama, adev.de la scoala pt. fratele dvs.
Incercati sa depuneti actele cu acea dispozitit de plasare in regim de urgenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritatea tutelara andonie maria andonie maria Buna ziua.Ma numesc Andrei, am varsta de 18 ani, sunt elev in cls. a-IX-a, invatamant de zi si va rog sa ma lamuriti in doua probleme: 1. In anul 2004 am ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)
Drepturile familiei ... Adriana-Corina Adriana-Corina buna...am o foarte mare problema....sunt minora..am 17 ani si 6 luni sunt orfana de amandoi parintii..mama a decedat in urma cu 11 ani..iar tata in data de ... (vezi toată discuția)