avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... autoritatea tutelara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

autoritatea tutelara

Buna ziua.Ma numesc Andrei, am varsta de 18 ani, sunt elev in cls. a-IX-a, invatamant de zi si va rog sa ma lamuriti in doua probleme:
1. In anul 2004 am fost internat intr-un Centru de plasament deoarece mama a decedat si tatal meu bolnav nu a mai putut avea grija de mine.In 2006 a decedat si tatal meu.Autoritatea tutelara mi-a numit un curator pentru a ma reprezenta la succesiune,banii obtinuti in urma succesiunii fiind depusi in cont la care nu am acces deoarece pe libretul de economii de la CEC este specificat ca retragerea poate fi facuta doar cu acordul autoritatii tutelare .Mentionez ca am implinit varsta de 18 ani si nu pot intra in posesia banilor deoarece cei de la CEC solicita o hartie de la autoritatea tutelara sect.4( cei care s-au ocupat de depunerea banilor in cont), iar cei de la sect 4 sunt de parere ca aceasta hartie ar trebui eliberata de autoritatea tutelara sect 6 (pe raza caruia domiciliez in acest moment). Intrebarea este care autoritate tutelara este competenta in eliberarea hartiei care sa imi permita accesul la contul meu?
2. In urma decesului mamei am beneficiat de pensie de urmas o perioada de 3 ani (2002-2005), pana la decesul tatalui meu. Dupa decesul tatalui nu am mai beneficiat de aceasta pensie, deoarece dosarul nu a mai fost reinnoit. Intrebarea este daca mai pot beneficia de pensie de urmas dupa ambii parinti, pana la ce varsta, cui ma adresez si care sunt actele necesare intocmirii dosarului?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:18, 15 Septembrie 2009
Ar trebui ca Autoritatea tutelara unde a fost initial depus dosarul dvs. sa aiba competenta de a va da acele aprobari. In privinta pensiei de urmas, aveti dreptul ,desigur, insa va trebui sa reainnoiti dosarul , sa va deplasdati la Casa de pensii si sa aflati ce documente va sunt necesare. Ar trebui ca ,in cazul in care va veti continua studiile( invatamant de zi) , sa beneficiati de acest ajutor material pana la varsta de 26 de ani.
Puteti beneficia de pensie de urmas (dupa ambii parinti) pana la varsta de 26 de ani, daca va continuati studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii (art. 66 din Legea nr. 19/2000).

In mare, actele sunt urmatoarele (cap. B, sectiunea VII, pct. 28 din Ordinul nr. 340/2001):
- cerere pentru înscrierea la pensie de urmaş;
- actele menţionate la pct. 28 lit. a) (pentru cazurile în care sustinatorul decedat nu avea calitatea de pensionar);
- actele de stare civilă ale solicitanţilor;
- decizia de pensie/talon de pensie (pentru cazurile în care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar);
- adeverinţa de studii (elev sau student);
- cauza decesului (cu excepţia situaţiilor în care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar);
- declaraţie pe propria răspundere, din care sa rezulte ca urmasul nu a fost condamnat prin sentinta rămasă definitiva pentru infracţiunea de omor sau tentativa de omor comisă asupra susţinătorului decedat.

Intrucat drepturile se calculeaza dupa ambii sustinatori decedati, trebuie sa luati legatura cu casa teritoriala de pensii.
Succes! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
De fapt nici o autoritate tutelara nu mai are ...autoritate asupra dvs. dupa ce ati devenit major. #-o
Dar, data fiind aceasta adunatura de ...cunoscatori ai legii pusi prin posturi, in frunte cu CEC-ul (era necesar acordul autoritatii tutelare atata vreme cat erati minor. Astia nu si-or fi angajat si juristi dupa ce si-au vopsit gardul?) adresati-va autoritatii tutelare de la domiciliu (unde prevad ca veti gasi niste domane/domni ...clipind des pentru ca nu vor sti ce sa scrie si mai ales de ce).
Ultima modificare: Marți, 15 Septembrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas mistery01ro mistery01ro As vrea sa stiu daca in urma decesului mamei mele, statul imi poate acorda vreun ajutor financiar(pensie de urmas?!) si daca da in ce conditii se poate obtine ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas yonyk90 yonyk90 Bună ziua, Sunt nelămurită în ceea ce privește pensia de urmaș...tatăl meu a decedat acum 8 luni și apropiații mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas Nilatac .g Nilatac .g Buna ziua As dori sa stiu unde trebuie sa fac expertiza si unde trebuie sa depun documentatia pentru o pensie de urmas in Bucuresti ?. Pentru urmatoarea ... (vezi toată discuția)