Este logica si benefica noua idee de Ordonanta privind impozitarea forfetara a intreprinderilor indiferent daca fac sau nu profit? Aberatia apare ca acest nou impozit zis ''pe profit'' este un impozit pe cifra de afaceri ceeace nu este obligatoriu sa se asocieze intr-un exercitiu financiar cu aparitia unui profit. Este acest nou impozit (poate el fi numit oficial) impozit pe non-profit ???
Poate ca persoane mai competente ce frecventeaza aces forum vor avea idei de impartasit. Sunt totusi zeci de mii de mici si medii i,njtreprinzatori care azi in timp de criza se zbat sa supravietuiasca. Estge oare un act socila sa -i tratezi cu un astefel de impozit. Sau Guvernul PSD-PD L doreste sa ne intoarca in comunism ?
Cu curiozitate astept raspunsuri si sugerarea eventualele cai de atyac impotriva acestui aberant abuz demn de Moldova lui Voronin.
Logica sau nelogica, benefica sau nu, e clar ca ceva i-a impins spre aceasta decizie si anume evaziunea fiscala enorma din tara asta.E adevarat ca sunt societati care se zbat intre viata si moarte dar e si mai adevarat ca multe se zbat asa doar in acte.In realitate, administratorii isi cumpara masini frumoase, cheltuiesc banii cum vor ei si cu cine vor ei, si toti au inplementata in cap ideea ca fac ce vor cu banii firmei ca sunt banii lor.Majoritatea intreprinzatorilor nu a inteles un lucru simplu, si anume ca, in momentul in care ti-ai pus in cap sa-ti infiintezi o societate comerciala care are statut de persoana juridica, aceasta persoana juridica pe care ai infiintat-o nu esti tu, patrimoniul ei nu este al tau, banii ei nu sunt ai tai.Tva-ul din facturi nu e al tau si nici al firmei, e al statului.Sunt lucruri simple, pe care fiecare intrepinzator ar trebui sa le stie si sa le respecte si le-ar fi mult mai usor.
Stimata doamna
,
Nu as dori sa ma intelegeti gresit . Eu nu m-am referit la evazionistii fiscali care misuna in partea de sus in special(gen Nicolae sau Tarata) ci la acei ce si-au infiintat o firma care sa faca profit adica sa-si indeplineasca principalul obiectiv si ratiune al initiativei lor. Dvs aveti probabil dreptate dar eu nu cred ca toti si-au infiintat firme ca sa-si cumpere masini scummpe. Nu poti cumpara masini scummpe daca firma ta nu face profit si nu provisioneaza un buget pentru cheltuieli de tipul asta.Si normal, in tarile Europei nu poti sa-ti permiti astfel de aberatii. Adica safii nerealizator de profit dar sa traiesti pe picior mare.
Problema este ca sunt multe firme mici si mijlocii care se zbat sa gaseasca o piata eventual la export, pentru a exista normal. In ce ma proiveste de cand am infiintat firma nu am lucrat decat pe piata internationala de consultanta. Numai ca pe aceasta piata nu ummbla caini cu covrigi in coada. Gradul de libertate este acela ca totusi daca parcurgi si te informezi pe diversele piete ajungi totusi la un momendat sa gasesti un contract care in cateva operatii poate scoate firma pe linia de plutire. Diversele evolutii cum ar fi intrarea in comunitateaa UE, criza a adus unele firme la pierderea unor piete sau chiar la schimbarea domeniului de activitate. Lipsa temporara de parteneri te obliga la un moment dat daca firma este la 0 sau aproape , sa o auto finantezi din buzunar cu speranta ca odata gasit un contract poti sa redresezi. La ora actuala sa zicem la fel ca si mine exista o serie de intreprinzatori incapatanati care isi auto fiunanteaza firma nu au datorii si mai spera sa poata depasi conjunctura actuala. Este norma l ca din banii intrati in firma, in acest an 2009 (probabil cca 25 -30 000 € eu sa-mi recuperez din contul meu de asociat sumele cu care am creditat firma. Sa zicem ca deci pentru acest an mi-as acoperi creanta catre mline dar firma va aparea ca nerealizatoare de profit. sau ma rog cateva sute de €. La acestia firma va fi impozitata cu 500 sau 1000 si nu cu 16% cum prevede legea. Mi se da in cap sau nu ?
Nu cred ca e momentul ca unii care cu adevarat se bat cu vicisitudinile economiei de piata sa fie impozitati pe ''fumarit''
Cat despre categoria de care vorbiti care isi finanteaza viata personalma pe firma care platesc mese pe firma si se dau fara profit, acelora si in genreral ar trebui sa le fie impusa o limita de cheluieli de acest tip prin lege . Si ar fiu foarte simplu unui controlor fiscal sa detecteze ca patronul isi papa total profitul si se trage de la impozit. Dar asta nu se mai numeste economie ciu pardon de expresie ,, fusharaie,,, Iar asemenea indivizi se vor elimina singuri de pe piata mai ales daca bilanturile contabile ale firmelor ar fi liber consultabile pe internet. Pai dvs ati face afaceri cu o firma cu pierderi sau care nu face profit ??? Mai ales cand ati vedea ca ea cheltuieste mai mult decat incaseaza ??
Dar acest sistem nu se doreste in Romania. Faci afaceri cu unii care habar n-ai cine sunt si ce valoreaza. De as putea vedea imediat cu cine am deaface individul ar fi imediat ignorat si nu numaio de mine. Nu faci afaceri cu perdanti ss sau mimati !
Iata de ce zic ca impozitarea non profitului este aberanta si un fel de lege de cazarma unde daca unul sau doi n-au pantofii lustruiti toata compania trebuie sa faca 50 de mii de flotari in noroi cu masca de gaze pe fata. Traim inca in cazarma iar cei ce conduc destinele nu sunt decat niste cazarmagii la care oto zbirul este singurul ionstrument economic competitiv. (Pana la zidurile cazarmii) ca afara nu mai tine. Dl POPOGEA uita ca suntem pe o piata europeana si ca aici functioneaza alte legi decat oto zbirul impozitarii din oficiu sau mai bine zis fumaritul ca pe fremea lui Caragea.
Intradevar impozitul forfetar e venit din antichitate, dar daca ei atat stiu si atat pot face, ne supunem legii.Despre bilanturi, ele sunt publice si se pot consulta pe pagina de internet a Ministerului de Finante. [ link extern ]
ca mai tot timpul (devenind obisnuinta) adevarul este undeva la mijloc.avand in vedere ca in Romania clasa politica a promovat in jurul sau doar incompetenta si in aceasta situatie cei care au sesizat fenomenul nu sunt in stare sa gestioneze apsectele si sa decida echitabil. au ales varianta cea mai simpla asa cum s-au obisnuit presati de momentele actuale inclinand balanta catre interesele lor pe termen scurt:- echilibrarea bugetului consolidat. varianta propusa de ei nu are nici un suport in logica si incalca orice principiu al fiscalizarii. acesata varianta este o taxa- nu un impozit...taxa pe societate.
de ce este adevarul la mijloc? pentru ca asa cum a spus doamna David evaziunea fiscala atinge cote imense.
un amic imi spunea zilele trecute:
- am fost in Germania, acolo un amic doctor are trei autoturisme pe cabinet. unul dintre autoturisme e o marca buna si are doar vreo 3000 km la bord. l-am invitat in Romania si i-am sugerat sa vina cu masina aia, nu cu cea cu care l-am vazut circuland de obicei (aceasta din urma fiind una mai veche), mi-a raspuns:
- cu aia noua nu am voie sa circul decat la seminarii, conferinte, etc.
- pai cine nu-ti da voie?
- pai d'aia am cumparat-o, nu-mi da voie contabila.
- pai iti trimit eu o invitatie din Romania de la cativa medici si spui ca ai venit la o intalnire medicala.
Cetateanul german a ramas cu gura cascata neintelegand ce i se propune in fapt si cum poate discutia sa ia o asemenea directie.
Incercam cu amicul meu sa intelegem diferenta de atitudine.
El mi-a replicat:
- cand vad ca eu particip la o licitatie publica si oferta mea e la limita minima din punct de vedere a beneficiului si ca totusi castiga o alta firma cu un pret de 300.000 euro mai mic ca al meu, la care eu fac interventie si prin adresa explic organizatorilor licitatiei ca este imposibil acel pret, motivand cauzele. cand vad ca firma care a castigat licitatia executa lucrarile si la final incaseaza un pret total cu 500.000 euro mai mare decat cel oferit de societatea mea apeland exact la motivele pe care eu le-am remarcat prin adresa. cand vad ca nimeni nu face nimic in acest sens si banul public este deturnat mereu si mereu...atunci cum as putea eu sa gandesc ca amicul german?? mereu voi cauta cai sa ma sustrag de la plata impozitelor!
legile sunt construite in asa fel incat ambiguitatile sa poata folosi evazionistilor creindu-se o cultura si un mod de perceptie in randul societatii in acest sens.
cand conducatorii tarii folosesc poporul ca pe un factor de productie in scopuri personale, poporul va reactiona ca atare datorita instinctului de conservare.
credeti ca Romania nu ar putea avea o politica fiscala si reglementari in acest sens coerente si suficient de precise astfel incat sa fie atins si scopul fiscalitattii cat si sa fie protejate interesele intreprinzatorilor? credeti ca romanii nu au specialisti care sa poata concepe norme si principii aplicabile specificului economiei romanesti? ARE!!
oportunistii sunt de mai bine de 50 de ani in varful piramidei- acestia sunt cangrena neamului care s-a ratacit in propiai tradare si lipsa de constiinta.
presiunile pe termen scurt impotriva unor astfel de masuri nu aduc rezolvarea. societatea civila ar trebui sa produca proiecte pe termen lung astfel incat mentalitatea generatiilor sa se aseze pe principii solide inca din copilarii dindu-se sansa crearii valorilor si moralitatii.
sfatul meu:- implicati-va in viata politica! doar din randul acestor monstrii, din interiorul organizatiilor numite partide se poate lupta. intrati in randul partidelor si emiteti punctele voastre de vedere bazate pe moralitate, constiinta si experienta profesionala.