av.antoanelageaman a scris:
de asemenea puteti solicta si restiuirea sumelor pe 3 ani in urma.
Imi cer scuze, dar aici gresiti... termenul de prescriptie curge de la data declararii comisioanelor ca abuzive. Spun asta pentru ca am fost parte in asemenea proces.
Pe de alta parte pentru mai mult ajutor si pentru ca nu stiu daca pot face reclama/antireclama unor miscari de acest gen va sfatuiesc sa cautati in Google cu numele bancii Dvs si proces/proces colectiv. Sunt multe grupuri care va pot ajuta specific pe speta Dvs. Mentionez ca NU sunt avocat si nu am niciun castig din asta, dar sunt implicat intr-unul din procesele in care Judecatorii, dincolo de presiunile institutiilor bancare si media, au dat verdicte corecte, prin corecte intelegand faptul ca au dat ceea ce conform legii era de dat si au respins capetele prin care uneori reclamantii - cu sau fara voia lor - au crezut ca se poate obtine mai mult.
In spetele de acest gen conteaza insa foarte mult - din pacate - si locul unde depuneti actiunea, dar pana la urma toate caile de atac duc la Judecatori intelepti de la ICCJ sau CA . Practica romaneasca , ca si cea europeana, va sunt favorabile, ciunoscandu-se faptul ca anii 2006-2008 au fost ani de camatarie si de dezvoltarea a sistemului de clauze abuzive.
Smarian a scris:
In cazul litigiilor declansate si finalizate conform art. 13 din Legea nr.143 din 2000 instanta, in cazul in care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obliga banca sa modifice toate contractele in curs de executare si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate.
Acum, aceasta obligatie, spune lumea, intervine doar in conditiile in care actiunea a fost formulata de catre Protectia Consumatorului. Atunci cand actiunea este pornita doar de catre justitiabil prin exceptia prevazuta de catre legiuitor, obligatia intervine doar in cazul contractului de credit semnat de catre acel justitiabil cu banca.
Imi cer scuze, dar si Dvs gresiti partial. Legea pe care se poate baza este 193/2000, republicata. Iar un proces de acest gen poate fi inceput de oricine care se considera parte vatamata. Ceea ce stiti Dvs, dar total departe de adevar, este faptul ca pentru a scoate o anumita clauza din tr-un anumit tip de contracte tip este nevoie ca procesul sa fie pornit de o Asociatie de protectie a Consumatorilor, in speta ANPC SAU un ONG cu aceleasi obiect care are minim 3000 de membri. Deci despre ce vorbim aici?
pe de alta parte tin sa va precizez ca asemenea procese sunt pe cale sa apara, cautati pe Google si veti gasi, inclusiv ANPC cred ca incepe asa ceva... A nu se confuna ANPC - care este AUTORITATE cu alt ONG care se autointitula/intituleaza ANPC...
Cel mai bine format grup pe internet (si in viata reala) este cel care este impotriva unei banci austriece care - tocmai din aceasta cauza si aici si in europa - este in pragul falimentului