avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Este corecta procedura de mediere in felul urmator?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Este corecta procedura de mediere in felul urmator?

Buna seara,
intamplator m am trezit cu o copie a unui proces verbal de mediere din urma cu cateva luni, prin care se comunica faptul ca nu m-am prezentat la mediere si aceasta nu a putut fi tinuta.
Totodata trebuie sa stiu daca partea care m-a chemat la mediere, plateste onorariul mediatorului si in conditiile in care mie nu mi-a fost comunicata in niciun fel aceasta invitatie. este legal sa se incheie contractul cu mediatorul chiar daca una dintre parti nu se prezinta din motivul meu, sau oricare altul? va multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters277422 , utilizator 15:13, 27 Ianuarie 2014
A fost un contract de premediere și nu unul de mediere, acesta din urmă putânf i încheiat doar cu ambele părți.
Cine a eliberat procesul verbal, cine semnează? Un mediator? Sigur nu ați primit și o invitație la mediere?
Cheltuielile privind activitatea de pregătire a medierii sunt suportate de partea care solicită medierea.
adresati-va mediatorului si cereti lamuriri...cum v-a citat...nu va lamureste faceti si o sesizare la Corpul Mediatorilor.
Mediatorul nu ar fi trebuit sa elibereze procesul verbal daca nu avea dovada ca ati fost instiintat, in unele opinii.

Sunt insa si opinii care spunca doar reclamantul dintr-un viitor dosar trebuie sa parcurga procedura de informare privind medierea.
Mediatorul a fost investit de catre reclamant, sa va trimita o invitatie la informarea privind medierea si nu la mediere. Invitatia se expedieza impreuna cu formularul de acceptare sau neacceptare a sedintei de informare. Dovada expedierii acestora este recipisa de confirmare de primire, daca au fost expediate cu posta romana ori documentul de trimitere daca sunt expediate prin curier rapid.
Procesul-verbal este insotit intotdeauna de aceasta dovada a expedierii invitatiei si formularului, ea fiind solicitata si de catre instanta, asa ca va recomand sa va uitati in dosarul cauzei.
Mediatorul este tinut de lege sa elibereze procesul verbal si dovada trimiterii invitatiei doar partii pe care a informat-o.
Pe de alta parte, cel care solicita procedura este singurul care este responsabil privind datele de contact ale partii pe care o invita la informare. El este cel tinut sa comunice aceste date catre mediator.
Daca datele au fost eronate sau incomplete sau daca, dintr-un motiv sau altul, invitatia adresata s-a intors (nu a fost ridicata de la posta), iar mediatorul nu avea motive sa considere ca o a doua invitatie se impune (sau termenul legal de 15 zile nu ii permitea inca o expediere), la data programata pentru sedinta de informare a eliberat procesul-verbal.

Completare: exista si situatii in care cel ce solicita informarea face pe cont proriu invitarea celeilalte parti. In acest caz, in cererea pe care o completeaza catre mediator isi asuma raspunderea privind acest lucru. Mediatorul nu este in masura sa il "verifice", doar instanta. Poate fi si o astfel de situatie.

Inca o completare: mediatorul nu citeaza, ci "invita". Organismul abilitat a verifica activitatea mediatorilor este Consiliul de mediere. Exista si diverse corpuri, inca acesta este... capul. :D
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2014
mediator_comeaga, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de pregatire a medierii - invitatie parte ContSters277797 ContSters277797 Am contactat un mediator si am incheiat un contract de premediere cu acesta. Am convenit asupra datei intalnirii, acesta urmand sa instiinteze cealalta parte. ... (vezi toată discuția)
Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Avocatul mediator si prev.art.36 din l:192/06 Irina S. Irina S. Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect ... (vezi toată discuția)