avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unchi decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unchi decedat

Am un unchi care a decedat acum cateva zile. Suntem 5 nepoti si sora lui. Cine mosteneste averea? Sora decedatului primeste tot sau se imparte si nepotilor? Sora decedatului are 3 copii, ei mostenesc ceva? Ceilalti 2 nepoti vin din partea unui frate decedat, ei ce primesc? Ma puteti ajuta? Inca o intrebare. Taxa de succesiune cat costa?
PS: Nu are testament.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 16:41, 12 Aprilie 2009
Se imparte si donatia. Este insa si varianta incheerii unei tranzactii intre succesori si atunci se imparte dupa cum decid acestia.
Unchiul + Sora lui in viata + Fratele lui predecedat (adica mort inaintea unchiului din poveste).

Unchiul nu a avut copii
Sora lui in viata are 3 copii
Fratele lui predecedat a lasat 2 copii.

La mostenirea unchiului vin:
- sora lui in viata care culege 50% din averea unchiului (fratele ei)
- cei doi copii ai fratelui lui predecedat care primesc atat cat ar fi primit si tatal lor daca ar mai fi fost in viata: adica 50% impartit la 2 = cate 25% fiecare. (prin intermediul institutiei reprezentarii succesorale)
Atata vreme cat sora unchiului e in viata, copii ei nu-l mostenesc pe unchiul lor pentru ca sunt inlaturati de la acesta mostenire chiar de catre mama lor, pe care o vor mosteni la vremea mortii ei. (prelund atunci inclusiv ce a mostenit ea de la fratele ei, daca nu risipeste intre timp, pentru ca nimeni nu e obligat sa lase mostenire).

In donatia aceea scrie ceva despre reintoarcerea bunului daruit pentru cazul cand donatArul (unchiul) ar muri inaintea donatOrului?
Daca nu scrie atunci si acest bun intra in masa succesorala alaturi de celelate bunuri ale mortului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2009
romascanu, moderator
Mi-ati fost de mare ajutor. Multumesc mult ;)
Inca o intrebare. Unichiul a avut inca un frate decedat, acesta nu a avut urmasi, dar a avut un nepot care l-a mostenit prin testament, nepotul are vreun drept la mostenirea celui decedat?
Nepot? De unde apare acest nepot? Incearca sa explici care-i gradul de rudenie al acestuia. Sau poate este afin si nu ruda.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa sora ? gigelas gigelas Au fost 3 frati.Fiecare cu casa lor. Unul a murit,iar averea a ramas mostenitorilor acestuia (a avut copii). Recent,a murit si sora,dar aceasta nu are ... (vezi toată discuția)
Succesiune IOANBIRLEA IOANBIRLEA Buna ziua, as dori sa pun o intrebare legata de o succesiune dupa o persoana decedata care are in viata urmatoarele rudenii: o sora, si nepoti din 2 ramuri ... (vezi toată discuția)
Succesiune /informatii bluesky1 bluesky1 este vorba despre o situatie mai complicata: fratele mamei a murit acum cativa ani, in urma lui a ramas sotia lui ( nu s -a facut succesiune dupa el), anul ... (vezi toată discuția)