avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Viitor tatic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Viitor tatic

Buna ziua
Sotia mea este insarcinata,dupa nastere ea doreste ca dupa trei luni sa revina la serviciu si sa preiau eu sarcina de a sta acasa cu copilul .
1.Doresc sa stiu cat timp pot sta acasa si ce indemnizatie primesc?
2.Am inteles ca exista cursuri pentru viitori tatici si a dreptul la 30 zile libere inainte de nasterea copilului?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:45, 20 Ianuarie 2014
1. - Conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si celalalt parinte trebuie sa intre cel putin o luna in concediu crestere copil (CCC).
- Daca nu o face se reduce CCC al primului parinte cu o luna.

2. Depine pentru ce varianta de CCC opteaza mama initial: pana la implinirea varstei copilului de 1 an sau pana la implinirea varstei copilului de 2 ani.
- daca optati pentru prima varianta indemnizatia este intre 600 - 3.400 lei;
- daca optati pentru a doua varianta indemnizatia este 600 - 1.200 lei.

3. Indiferent cine intra in CCC indemnizatia este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

4. Din Legea 210/1999 privind concediul paternal:

Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4. -
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.
analici a scris:

....
2. Am inteles ca exista cursuri pentru viitori tatici si a dreptul la 30 zile libere inainte de nasterea copilului?
Va multumesc



Nu exista in nicun text de lege care sa prevada asa ceva : dreptul la 30 zile libere inainte de nasterea copilului
Daca mama opteaza pentru CCC pana la varsta de 1 an dar de fapt ea se intorce la serviciu dupa trei luni apoi preda tatalui stafeta el ce indemnizatie ia si poate sta acasa pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului?
1. - Daca mama opteaza pentru CCC pana la varsta de 1 an si sta numai 3 luni dupa care reia activitatea va beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa si statul ii mai da 500 lei.

2. - Daca dvs. vreti sa continuati CCC pana la varsta de 1 an veti primi indemnizatie pentru CCC dar mama nu va mai benficia de stimulentul de insertie pe aceasta perioada.
- Dupa ce terminati CCC mama va primi stimulentul de in sertie pana va implini copilul 2 ani.

3. Fiind vorba de CCC pana la varsta de 1 an indemnziatia (pentru amandoi parintii) nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

4. Daca doreste mama poate sa solicite (dupa ce implineste copil 1 an) concediu fara plata pentru cresterea copilului.

5. Va recomand sa cititi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru tata ramqby ramqby Buna ziua! As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copii nascuti din sarcina de tripleti chrisss81 chrisss81 Cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa, in functie de durata ... (vezi toată discuția)
Alocatia de stat pentru copii, indemnizatia pentru ccc cameliadaj cameliadaj Buna ziua, 1.Dorim sa ne lamuriti in urmatoarea situatie: O prietena a nascut de 2 saptamani si a mers la primaria din comuna in care locuieste pentru a se ... (vezi toată discuția)