avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunurile proprii se transforma in bunuri comune?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunurile proprii se transforma in bunuri comune?

Cand aveam varsta de 8 ani am primit cu contract de vanzare cumparare o locuinta la tara.Acum vreau sa o vand si sa imi cumpar o alta locuinta.Acum am 34 de ani si sunt casatorita de 9 ani si am o fetita de 8 ani.As vrea sa stiu daca imi cumpar o alta locuinta pe numele meu ,si daca va exista la un moment dat un act de divort intre mine si sotul meu,el va avea dreptul la cota parte din imobilul cumparat cat timp am fost casatoriti,avand in vedere ca acest imobil pe care il cumpar va fi luat din banii proveniti din vanzarea imobilului pe care l-am avut inainte de casatorie?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:20, 21 Ianuarie 2014
Da. Bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare din soti, sunt bunuri comune.
Fiind bun dobandint inainte de casatoriei are regimul de bun propriu, sumele de bani obtinute in urma vanzarii acestuia au acelasi regim, astfel daca veti cumpara alt imobil cu acesti bani, va fi tot bun propriu, sa pastrati toate actele.
ART. 340*)Codul Civil
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.
Ultima modificare: Marți, 21 Ianuarie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Daca puteti demonstra ca noua locuinta a fost cumparata doar cu banii proveniti de la vechea locuinta, atunci noua locuinta va revine dvs.
Ca sa fie bun propriu va trebui sa il cumparati si intabulati ca bun propriu de la inceput, altfel bunul va fi supus partajului si va costa ca sa va fie dvs atribuit fara plata unei sulte. Asa ca atunci cand veti cumpara vb clar cu notarul inainte ca dvs cumparati un bun ce inlocuieste un alt bun propriu.
Daca " nu se poate", nu acceptati alte variante, va schimbati regimul matrimonial ( totaa notar) in cel al separatiei de bunuri si veti cumpara fara mari batai de cap ap ca bun propriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun comun advocat advocat Constituie bun comun al sotilor un imobil achizitionat in timpul casatoriei cu bani ce provin din mostenirea sotului? Ce solutie exista pentru ca in acest caz ... (vezi toată discuția)
Bun dobandit inainte de casatorie... suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca doresc sa vand un imobil dobandit persoanl inainte de casatorie, suma obtinuta din vanzarea respectiva, va intra sau nu in averea comuna a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - bunuri imobile cumparate inainte de casatorie aby68 aby68 eu mi-am cumparat un apartament fiind necasatorita,urmeaza sa ma casatoresc vrea sa stiu viitorul meu sot ce drept are asupra apartamentului,multumesc mult (vezi toată discuția)