Buna ziua....am o mare problema.Aveam de recuperate de la cineva niste bani,am castigat in instanta si s-a ajuns la executarea silita a unui apartament.Persoana care avea sa-mi dea bani mai avea datorii la o banca...au ajuns si ei la executarea apartamentului.Eu am solicitat in instant comasarea executarilor- aveam si executor diferiti.S-a aprobat ,si instanta a decis ca executarea sa o continue executorul bancii.Am trimis instiintarea su hotararea instantei...dar in publicatia de vanzare eram trecut creditor chirografar (instanta a hotarat ca sunt creditor urmaritor).
Am trimis alta instiintare la executor,in care ii atrageam atentia ca m-a trecut chirografar....dar nu m-a luat in seama (nu stiu daca este important,dar am trimis prin curier rapid si am confirmarea de primire).
Saptamana trecuta,apartamentul s-a vandut cu o suma extrem de mica,care acopera doar datoria bancii (15 mii euro- ap cu 2 camere).
Eu a ramas fara bani....ce pot face?Pot sa fac plangere penala pentru ca executorul nu m-a trecut creditor urmaritor??Ce s-ar intampla in cazul acesta? Mai am vreo sansa sa imi recuperez banii??Nu sunt foarte multi...dar erau bani munciti....
Va multumesc mult
Stimate domn, faptul ca sunteti creditor chitografar nu inseamna ca nu sunteti creditor urmaritor, dimpotriva, orice creditor din procedura executarii silite este creditor urmaritor.
Daca va veti uita atent in articolul de lege mentionat de executor in pv-ul de distribuire sume o sa vedeti ca o creanta rezultata dintr-un imprumut bancar este prioritara unei creante chirografare. Astfel, in mod corect executorul a distribuit pretul de adjudecare pentru cheltuieli de executare si pentru creanta bancii.
Pentru a va recupera creanta va veti adresa cu cerere de staruinta executorului, pentru a identifica si alte bunuri si a le executa silit.
Succes!
Creditorii urmaritori pot fi de mai multe tipuri: gajisti, ipotecari sau chirografari. Chirografarii au un rang de preferinta inferoir celorlalti doi asa ca executorul a procedat corect la distribuire.
Ceea ce nu inteleg este ca dvs avand calitatea de creditor, va puteati prezenta la licitatie tocmai ca sa nu se ajunga la vanzarea pentru pretul de 15000 E.
Daca mai sunteti in termen incercati sa faceti contestatie insa nu va garanteaza nimeni ca veti avea castig de cauza.
Daca v-ati fi interesat aici inainte de vanzare, poate ca primeati niste sfaturi pertinente, insa dupa ... e cam greu sa rezolvati ceva.
15.000 Eur poate fi un pret mare pentru un apartament in Insuratei, sau faurei sau cine stie ce alt orasel, Pretul asta nu spune nimic, decat raportat la valoarea reala a apartamentului sau macar la pretul de pornire a licitatiei.
Nu stiu ce ar putea sa faca un creditor chirografar, ca sa opreasca o licitatie. as fi chiar curios . Daca ar cere suspendarea, fara un motiv jusitificat, eu creditor privilegiat as cere in Instanta sa imi repare prejudiciile cauzate cu intarzierea executarii. de ex as cere dobanda pe care as putea sa o incasez, eu banca, pentru cei 15 000 eur , in perioada in care executarea e suspendata abuziv de catre creditorul chirografar.
Faptul ca ai un drept de creanta fata de debitor, alaturi de alti creditori privilegiati, nu inseamna ca iti este garantata recuperarea creantei daca in patrimoniul debitorului nu exista bunuri care sa indestuleze toate creantele. Esti creditor chirografar, nu ai decat sa stai la rand si sa speri ca vei primi ceva cand se vor indestula cei cu prioritate.
fiind creditor, nu este obligat sa depuna cautiune de participare si poate lua imobilul in contul creantei (la pretul de 75%). Merge la licitatie si, daca nu-i convin ofertele, adjudeca in contul creantei (mai exact ofera 75% si vede daca liciteaza cineva peste). Daca este declarat adjudecatar, a doua zi ii spune executorulu ca nu va plati pretul/diferenta de pret si imobilul se scoate din nou la vanzare. Sper ca sunt coerent!
Doar ca vanzarea ulterioara se face pe cheltuiala cui?Ati ghicit, a adjudecatarului, taman chirografarul nostru urmand sa fie urmarit silit pentru cheltuielile cu urmarirea silita si pentru eventuala diferenta dintre pretul de adjudecare la care a adjudecat el si o eventuala adjudecare ulterioara, la un pret mai mic. Nu-i tocmai comoda pozitia asta, ma gandesc eu.
Act adjudecare
Ofof
Buna ziua...
In luna ianuarie am participat la o licitatie, unde am fost declarata adjudecatar. Eu am adjudecat la pretul de 75 % (pretul de incepere al ... (vezi toată discuția)
Fff urgent. executare
irbo
buna ziua. as avea nevoie de putin ajutor. speta este urmatoarea:
eu sunt creditor privilegiat (contract de gaj asupra unor bunuri inscris si la AEGRM). un ... (vezi toată discuția)