avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare creante restantier cu apartament ipotecat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare creante restantier cu apartament ipotecat de bancă

In asociatia de proprietari pe care o administrez, există un restantier care are apartametul ipotecat la 2 banci si mai are doua inscrisuri (alte imprumuturi). Asociatia are inscris privilegiu in partea III a CF-ului, dar la data inscrierii au fost demarate formalitătile de executare silită de către cei doi creditori persoane fizice. Apartamentul a fost scos la licitatie, iar asociatia a depus la biroul executorului judecătoresc cererea de recuperare a creantei. Apartamentul a fost vandut și urmează distribuirea sumelor către creditori: banci, persoane fizice, asociatie. La termenul stabilit pentru distribuire, banca nu s-a prezentat și nici nu a depus cererea de recuperare a creantelor. Raspunsul executorului a fost că: termenul de distribuire a creantelor se va reprograma, deoarece banca are prioritate. Ce șanse de recuperare a creantei are asociatia de proprietari, în această situație? Care este ordinea de recuperare a creantelor?
Angajații biroului de executare nu acceptă cererea de recuperare a creantei fără sentință.
Comitetul exucutiv nu se implică, in acest caz. Ce se poate face?
Totodată, vă rog să-mă sfătuiți ce se poate face în astfel de situați? Apartament ipotecat de bancă, proprietarul nu mai plătește cheltuielile la asociație, nu mai plătește la bancă și a părasit de mai multe luni apartamentul. Un proces in instantă durează cca un an, iar in această perioada banca poate vinde la licitatie apartamentul.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:01, 21 Februarie 2015
Pai daca a parasit demult apartamentul ce cheltuieli sunt la asociatie pe numele lui, inafara de cele restante ? Cu toate acestea, banca are o ipoteca, avand deci o garantie reala. In cazul asociatiei de proprietari, reprezentati un creditor chirografar, adica aveti un gaj general asupra bunurilor prezente si viitoare din patrimoniul respectivului. Insa la o executare silita, asociatia va primi, spre indestularea creantei, doar ce mai ramane dupa ce banca isi va indestula ea intai creanta.
Chiar daca nu locuieste in apartament nu se inregistrează cheltuieli pe persoana (gunoi, curent electric, gaz, apă), dar sunt cheltuielile comune (incălzire, curătenie, administrative, toate cheltuielile pe cota parte indiviză). In concluzie, fiind iarna, chiar sunt sume mari la cheltuieli.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
adelamarcu, utilizator
Asociatia de proprietari se confrunta cu situatie delicata,avand in vdere ca bunul imobil face obiectul unei executari silite,debitorul fiind tinut sa acopere debite acumulate la 2 banci+2 persoane fizice
Avand in vedere practica,pretul de licitatie este sub valoarea reala imobil,care nu poate acoperii cumul debit la toti cei 5 creditori=2 banci,2 persoane fizice si asociatia de proprietari
Important este si ca in timp cei 4 creditori detin deja titlu executoriu,asociatia de proprietari nu are hotarare judecatoreasca definitiva
Unica varianta pentru recuperare debit acumulat la asociatia de proprietari,o reprezinta executarea silita separata a ex proprietarului,prin actiune civila -si daca acesta mai detine bunuri care pot face obiectul executari silite
In majoritatea situatiilor cu creditori multipli,asociatia de proprietari nu recupereaza debitul acumulat,astfel incat ar trebui ca reprezentantii legali sa analizeze responsabil daca exista posibilitati reale recuperare debit sau acesta var ramane in evidente fara a putea in fapt sa fie recuperat
Daca debitorul detine conturi/drepturi salariale ,ar exista posibilitatea punerii de poprire pe acestea
Actionati restantierul in instanta imediat. In doua zile luati nr. dosarului de pe rolul instantei.
Informati / notificati ex. jr. ca aveti proces cu proprietarul in dosar nr. xxxx/245/2015, astfel ca o sa tina cont si de parerea as. prop - daca suma obtinuta este sufiecienta...
Privilegiul imobiliar prioritar poate sa va creeze un mic avantaj in fata celor doua persoane fizice, insa asa cum s-a mai afirmat, in urma licitatiei, pretul obtinut o sa fie mai mic decat suma imprumutata de la banca - banca, care observ ca nu prea este interesata de recuperarea debitului:
La termenul stabilit pentru distribuire, banca nu s-a prezentat și nici nu a depus cererea de recuperare a creantelor. Raspunsul executorului a fost că: termenul de distribuire a creantelor se va reprograma, deoarece banca are prioritate....

Adica, de fapt licitatia s-a terminat? Cineva a adjudecat locuinta?
Ca com. ex. nu prea se implica, da , am mai auzit. Cineva trebuie sa-i impulsioneze - sunt metode...
Buna ziua,
Sunt presedinte de asociatie si trec pritr-o situatie similara ca a dv.La mine s-a adjudecat deja, executorul mi-a zis in prima faza ca daca aduc certificat de grefa, imi ia in considerare creanta, dar pt ca banca nu si-a recuperat suma , imi cere sentinta si titlu executoriu.Privilegiul imobilar nu este luat in considerare decat daca in momentul adjudecarii exista titlu executoriu!
Eu am dat in judecata proprietarul, am prima infatisare pe 23 02.2015 si in pararel merg cu o firma de recuperare creante care sa lupta si ei sa obtina un acord de mediere si o esalonare a datoriei, in urma caruia obtin mai usor si mai repede titlu executoriu, decat prin actiune civila.La mine persoana locuieste in continuare, si pentru ca exista un vid legislativ, nimeni nu este obligat sa plateasca intretinerea.Fostul proprietar si-a pierdut dreptul de proprietar prin adjudecare, iar actualul NU a intrat in posesie si nu este obligat sa plateasca! Si noi suntem disperati de situatie! Asteptam cu sufltul la gura, sa obtinem titlu executoriu sa vedem ce ii executam, macar bunuri din casa cat mai locuieste inca!Pot sa va mai tin la curent cu ce am reusit , daca doriti.
o zi buna!

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar vis-a-vis executare silita goby goby Buna ziua, Sunt presedinte de asociatie si ma confrunt cu urmatoarea problema; Datorita restantelor acumulate in valoare de peste 3500 lei, in 01.10.2014 am ... (vezi toată discuția)
Executare silita apartament cu creante la banca si asociatie! goby goby Buna ziua, Sunt presedinte de asociatie de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea problema; Am introdus privilegiu imobiliar pt un apartament, datorita ... (vezi toată discuția)
Apartament executat silit - cine suporta cheltuielile de intretinere? gabi_69 gabi_69 Buna ziua! Locuiesc intr-un apartament de 3 camere intr-un bloc cu 10 apartamente pe scara (3 si 4 camere). Apartamentul de pe acelasi palier cu mine (etaj 2) ... (vezi toată discuția)