avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Privilegiu IMOBILIAR vis-a-vis Executare silita
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Privilegiu IMOBILIAR vis-a-vis Executare silita

Buna ziua,
Sunt presedinte de asociatie si ma confrunt cu urmatoarea problema;
Datorita restantelor acumulate in valoare de peste 3500 lei, in 01.10.2014 am introdus privilegiu imobiliar imobilului respectiv. Cand am primit extrasul de carte funciara am vazut ca imobilul respectiv are ipoteca de la o banca creditoare din 2008 cand i s-a acordat creditul si somatie din iulie 2014 de la un executor judecatoresc care au scos apartamentul la vanzare prin licitatie publica, fara ca asociatia sa fie anuntata, nici macar prin afisare la adresa imobilului. La prima licitatie NU s-a adujecat! Al doilea anunut de licitatie publica s-a facut pe 28.11.2014 si iarasi Asociatia nu a fost anuntata.Potentialii cumparatori au venit la asociatie sa se intereseze de situatia imobilului si asa am aflat si NOI. Pe data de 18.12.2014 am introdus actiune in instanta apartamentului respectiv, si am dus certificat de grefa la executor.Pe data de 19.12.2014 imobilul s-a ajudecat, iar in procesul vb de licitatie se sublinieaza si creante fata de asociatia de proprietari.Executorul mi-a zis ca banca are prioritate la recuperarea banilor si nu tine cont de privilegiul imobiliar.Ce ma sfatuiti sa fac?Deja datoria a ajuns la aproape 4000lei pentru ca persoana locuieste inca in apartament, posibil pana la evacuare . Ce sanse are asociatia sa-si recupereze banii? Imobilul a fost adjudecat de o firma de tranzactii imobiliare.Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:36, 6 Ianuarie 2015
Creanța băncii are prioritate, Ipoteca fiind înscrisă anterior privilegiului imobiliar. Nu aveți altă cale decât să îl executați silit pe fostul proprietar, pe bunurile rămase în patrimoniul acestuia.
goby a scris:
Pe data de 19.12.2014 imobilul s-a ajudecat...

Pretul obtinut prin adjudecare este mai mare decat datoria catre banca si asociatie, ori mai mic?
Adica din acesti bani incasati de executor se pot acoperi debitele sau nu?
Trebuie sa solicitati executorului ca reprezentant al asociatiei sa participati la repartizare sumei incasate prin vanzare. Poate ca nu este inca tarziu sa faceti contestatie la executare.
Debitul catre asociatie este destul de mic daca avem in vedere pretul de vanzare al unui apartament. Cu ce pret s-a vandut?


Buna ziua si La multi ani!
Pretul obtinut prin adjudecare este mai mic decat datoria catre banca si asociatie! Catre banca datoria este de 75 000 euro si catre asociatie de aproape 4000 lei.S-a adjudecat cu 34 400 euro. Problema este ca pana la evacuare persoana locuieste in apartament, cheltuielilele la intretinere cresc si din surse neoficiale se aude ca pleaca in Italia si ne lasa balta! Executorul nu ia in considerere privilegiul imobiliar pentru ca nu avem titlu executoriu si ca ipoteca bancii a fost inaintea privilegiului imobiliar ! Pana obtinem noi titlu executoriu persoana dispare! In extrasul de CF se spune ca banca are drept de IPOTECA iar Asociatia drept de IPOTECA LEGALA.Care este diferenta intre acesti termeni? Mi se pare ca Asociatiile de Proprietari sunt dezavantajate , in mod constient , de recuperarea restantelor de la proprietarii care au dobandit apartamentele prin credit ipotecar. Eu am respectat pasii din legea noastra si suntem pusi in situatia sa pierdem! Ce sa facem? Va multumesc anticipat!
Tot ce puteti face e sa ii taiati toate utilitatile pentru ca oricum nu va plati nimic. Asociatia va suporta totul in final si nu aveti ce face. Cel care a cumparat va incepe cu totul pe zero si nu ii veti putea imputa nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita apartament cu creante la banca si asociatie! goby goby Buna ziua, Sunt presedinte de asociatie de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea problema; Am introdus privilegiu imobiliar pt un apartament, datorita ... (vezi toată discuția)
Executare apartament nelumihai nelumihai Un apartament din asociatia noastra a fost scos la licitatie si adjudecat. Printre creditori sunt Raifessen bank,care a acordat imprumut ptr. achizitionarea ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii Gaellycus Gaellycus O bancă, poate vinde un apartament ipotecat fară acordul asociaţiei de locatari?Debitorul la bancă are o datorie de 6.000 lei .Apartamentul a fost vÎndut ... (vezi toată discuția)