avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara vs custodie exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara vs custodie exclusiva

sotia mea a introdus in cererea de divort custodia exclusiva si pensia alimentara.

daca ipotetic voi fi scos din drepturi trebuie sa platesc si pensie alimentara?
Ipotetic vorbind, copilul d-voastra obisnuieste sa manace zilnic? Da? :O Oy-vey! Banuiesc ca are pretentii si la ceva hainute si probabil ca face scandal daca il trimiteti sa doarma in strada, nu-i asa? Booon.
Atunci trebuie sa stiti ca pana la varsta cand legal se poate intretine singur ii datorati si d-voastra si mama intretinere (masa, casa, educatie, etc) indiferent daca autoritatea parinteasca o exercitati in comun sau o exercita numai mama. Stiti, cele doua nu se amesteca, exact ca la scoala in clasa I-a cand n-aveam voie sa adunam boii cu magarii
Ipotetic vorbind si daca nu i se acorda custodie exclusiva sotiei, dar domiciliul este stabilit la mama, pentru toata perioada in care minorul este la mama, datorati pensie de intretinere.
Buna seara.
1. Incepand cu octombrie 2011, ambii parinti beneficiaza de exercitarea in comun a autoritatii parintesti (vechiul termen de custodie); daca sotia dvs solicita exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti de catre dansa, atunci trebuie sa aduca dovezi substantiale, iar judecatorul hotaraste pe baza acestora daca ii acorda sau nu exercitarea exclusiva
2. Daca obtine exercitarea exclusiva, tot sunteti obligat la plata pensiei de intretinere pentru ca este dreptul copilului
3. Ce intelegeti dvs prin "scos din drepturi"?
eu deja de pe 17 octombrie platesc pensie alimentara 1/4 din salariu si ma deranjeaza ca vrea sa ma scoata din drepturi. Cererea de divort este depusa pe 17 octombrie 2013 dar pana acum nu am avut nici o infatisare!!! nu imi explic de ce. Dar avocatul meu ma sfatuit sa incep plata pensiei alimentare deoarece nu are cum sa ma scoata din drepturi chiar daca am parasit domiciliul socrilor acum 7 luni!!
Din momentul in care s-a nascut copilul, dvs ca parinte aveti drepturi si obligatii fata de acesta. Nimeni nu va poate "scoate din drepturi", in afara de cazul in care judecatorul hotaraste decaderea dvs din drepturile parintesti, dar asta se intampla numai in cazuri exceptionale de maltratare si punere a copilului in pericol:
Art 508
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.
.

Aveti aici mai multe detalii: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Probleme divort vlad100 vlad100 Buna Sotia doreste sa divorteze de sot din urmatoarele motive : consum bautura alcoolica excesiva , violenta fizica si psihica . Situatie : casa + 2 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. as vrea sa stiu daca pot renunța la drepturile părintești alessia.asg alessia.asg Buna ziua. Asi vrea sa stiu daca asi putea decade din drepturile părintești de buna voie. Am un copil care l am părăsit cu mama lui si nu mai vreau sa am ... (vezi toată discuția)
Decădere din drepturile părintești Cameliageo Cameliageo Daca unul din părinți decade celalant părinte din drepturile părintești ,acesta mai are obligația de a plăti pensia alimentară?Sau poate da in judecata ... (vezi toată discuția)