avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Farse pioase
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Farse pioase

Heeei, legenda spune ca daca ai credinta cat un bob de mac nu numai ca poti ajunge in imparatia cerurilor dar mai ai si bilet in primul rand la spectacolul unde poti vedea cat de multe si minunate miracole se petrec in lumea asta mare!
Ziceti ca nu-i asa? Cum sa nu fie!
Intr-un loc din Ierusalim credinciosii ortodocsi asteapta la fiecare Paste ca o lumanare sa se aprinda spontan (nimeni n-a explicat vreodata, din unghiul de vedere al credinciosilor, de ce Dumnezeu s-ar preta la astfel de mizerabil-marunte miracole chimice in loc sa, doar ca exemplu, vindece instantaneu toti copiii din lume care sufera de cancer); In alt loc, moastele sfantului Cutare-cel-mare-si-pios vindeca orbii de balbaiala. Tzadik-ul Moishe Cutarovici face oile din intregul shtetl sa planga de cate ori citeste S'ma Israel; In Norvegia, aurora boreala a fost observata si interogata de politie pentru un comportament foarte suspect in timp ce scria pe cer numele lui Allah in abjad-ul arabic (nu credeti ca ar fi mai potrivit ca Allah sa-si scrie numele pe cer cu abjad arabic la Mecca, Medina, Damasc sau Riad, nu la 300 km nord de Trondheim?) etc. etc. etc.
Insa oamenii cred. Oamenii vor sa creada. Topicul acesta nu e deschis pentru a clatina credinta celor care cu ochii straluncind afirma ca o au. Nu sper sa imping nicio credinta, oricat de absurda sau de ridicola ar fi spre ratiune nici macar cu 1 angstrom. Stiu ca nu pot clinti in nici un fel credinta celor care stiu (de unde?) ca lumina de Paste este aprinsa de divinitate. Topicul acesta este deschis pentru cei care au indoieli. Pentru cei care pun intrebari si vor sa afle raspunsuri. Pentru cei care mai au o speranta (rational vorbind). Topicul este, mai ales, pentru cei care au temeinice banuieli ca religia organizata, in oricare forma posibila, este in cel mai bun caz o farsa proasta, iar in cel mai rau o escrocherie de doi bani. din care unii (putini) se imbogatesac iar altii (multi) sunt fericiti sa saraceasca.
Fie ca ati vazut, fie ca n-ati vazut filmul lui Alejandro Amenabar, va scriu tuturor:
Abres los ojos! Deschideti ochii!
Farsa pioasa nr. 1 - Lumina sfanta care se aprinde spontan de Paste la Ierusalim.
Unu. Miracolul. Descriere: În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, „patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.”[1] Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citeste rugaciunea Pogorarii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. „Prelații armeni și copți rămân în antecameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat femeii credincioase (Maria Magdalena) după învierea” lui Iisus. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” (Kyrie eleison în greacă) până când (după cum se crede) Lumina Sfântă coboară si aprinde candela "neadormita" de unde patriarhul aprinde peste 33 de lumânări legate împreună. In tot acest timp patriarhul este urmarit de prelatii armeni si copti. Patriarhul iese apoi la iveală din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, aprinzând fie 33, fie 12 lumânări le împarte celor adunați acolo. (sursa wikipedia).
Doi. Explicatia rationala Exista o multime de substante (fosforul, de exemplu) care se aprind "spontan"dupa un timp de contact cu aerul. Cei care produc "minunea sfanta" a aprinderii focului de la Jerusalim nu sunt decat niste escroci piosi foarte obisnuiti. De fapt, inca din 1238, Papa Grigore al IX-lea a denunțat "Lumina Sfanta" ca fiind o frauda - in calitate de papa era autorizat sa zica asta pentru ca stia foarte, foarte sigur ca absolult toate "miracolele" sunt, de fapt, marunte escrocherii dirijate de cler (crestinii vestici le regizau dupa aceleasi reguli ca si cei estici).bine regizate asa ca ar trebui sa fim atenti la ce zicea papa.
Mult mai tarziu, jurnalele Episcopului Porfirie (Uspenski) (1804-1885) arata ca preotimea ortodoxa din Ierusalim stia ca "Lumina Sfanta" este doar o escrocherie.
Porfirie relateaza o poveste spusa lui de un mitropolit din Ierusalim. Conform acesteia, Ibrahim pasa, pasa Egiptului, om chinuit de metoda stiintifica, a ajuns in Ierusalim a dorit să verifice autenticitatea minunii, deci le-a spus slujitorilor patriarhului sa-l lase inauntru in altar în timpul ritualului. Daca minunea era autentica, el urma sa doneze o suma mare de bani, dar daca era o frauda urma sa confiste toti banii dati de pelerini si sa dezvaluie frauda in ziarele europene.

tobele si timpanele... suspans .... tobele si timpanele.

Vazand ca turcul pare ... turc si nu pricepe subtilitatile credintei ortodoxe, si foarte alarmati, delegații - mitropolitul Misaеl al Petrei, mitropolitul Daniel al Nazaretului si Episcopul Dionisie al Filadelfiei - s-au intalnit sa discute propunerea. Misael a admis atunci ca, nu Dumnezeu ci chiar el, robul domnului, aprinde focul de la o lampa de icoana care sta ascunsa in spatele icoanei de marmura a invierii lui Hristos, inapoia patului mortuar. Astfel, ei au decis sa-l implore pe Ibrahim sa nu se amestece in treburile religioase si sa nu dezvaluie secretele riturilor crestine, pentru ca imparatul Rus Nicolae ar fi foarte nefericit daca s-ar intampla asa ceva.
Din evidente motive politice Ibrahim-pasa, omul chinuit de metoda stiintifica, a decis sa nu insiste asupra chestiunii.
Vom lasa si noi cortina uitarii asupra acestei escrocherii pioase.
hotumattua a scris:
Este normal, tonul mesajului aminteste de propaganda ateista din vremea comunismului, nu este o dezbatere pe teme religioase. Eu personal refuz sa ma cobor la acest nivel. Convingerile religioase fac parte profunda din gandirea unora si, a le trata pe tonul acesta, poate fi jignitor.

Dezbatere pe teme religioase. :O
Daca intelectul meu usor deficitar a perceput corect ceea ce ati scris, convingerile religioase, pentru ca "fac parte profunda din gandirea unora" nu pot fi contrazise pur si simplu cu un "Fii dom'le serios!" sau cu "Esti copil?" ci doar de un ton edulcorat-evaziv (poate asemanator cu cel folosit de psihiatrul care nu-si contrazice fatis pacientul?) Ai perfecta dreptate, Dumnezeu ... DAR ... etc. :weg:
Doar stiinta poate suporta un fatis, "dovedeste!" dar convingerile religioase "pentru ca fac parte profunda din gandirea unora" trebuie tratate cu manusi si aprobate macar asa, de fatada.
Hehehehe. Asa-i!. Doar cei care cred in bazdaganii nedovedite se pot simti jigniti daca sunt contrazisi. Cei care "cred" doar in metoda stiintifica nu sunt jigniti daca sunt contrazisi pentru ca vor dovada, nu o predica. Nu e nevoie sa CRED ca Pamantul este rotund, ca omul a evoluat impreuna cu absolut toate celelalte fiinte de pe planeta dintr-un stramos comun sau ca lumina este o unda electromagnetica ce se comporta si ca o particula, etc. pentru ca asta poate fi dovedi foarte usor. Daca cineva contrazice ceea ce este stiintific dovedit, nu ma jigneste deloc, pentru ca daca nu dovedeste ceea ce sustine, ma amuza si ma face sa rad.
...
convingerile religioase "fac parte profunda din gandirea unora" si daca radem de ele ii jignim
Sa zicem ca sunteti functionat ANAF (doar un exemplu) si aveti un coleg care in 24 decembrie nu mai face nimic ci doar priveste pe fereastra. Colegul d-voastra crede in Mos Craciun si-l pandeste de la fereastra ca sa-l vada cand vine cu sania lui incarcata cu daruri si trasa de reni condusi de Rudolf, renul cu nas rosu, in frunte.
Am cateva intrebari:
1. Trebuie sa-l privit pe colegul acesta ca pe o persoana serioasa dar religios-spirituala?
2. N-aveti voie sa radeti de el si sa-i ziceti fraier? Nici macar sa-i ziceti sa se lase de prostii si sa treca munca?
3. Colegul are vreun motiv serios sa se simta jignit daca radeti de credinta lui in Mos Craciun?
4.Chiar credeti ca oamenii care il asteapta pe Mos Craciun si au peste varsta de 9 ani trebuie luati in serios si ca n-avem voie sa radem de ei?
5.Prin ce chestiune esentiala difera credinta in oricare dumnezeu sau in oricare zeu de credinta in Mos Craciun?
hotumattua a scris:

[Este normal, tonul mesajului aminteste de propaganda ateista din vremea comunismului, nu este o dezbatere pe teme religioase. Eu personal refuz sa ma cobor la acest nivel. Convingerile religioase fac parte profunda din gandirea unora si, a le trata pe tonul acesta, poate fi jignitor.

Ah, acum vad ca mi-a zburat comentariul. Nu stiam ca bor reprezinta o categorie profesionala si i-am jignit prin doua caracterizari dovedibile. In afara de asta, stiam ca inca nu s-a legalizat si de aia se da lumea neprihanita. Putea fi editat cu XXX. Neaparat 3buc.

Spusesem ca este ok ca v-ati coborat macar cat sa insinuati ca argumentele logice care nu convin sunt egale cu propaganda ateisto-comunista. Probabil cele religioase sunt revolutionaro-democratice.

@ u.b.i.k.
Mos Craciun are o singura poveste, nerevizuita sau modificata in functie de interese. Plus ca "mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste nimic" si sunt al dra.cului de multe maini rapace prin biserica. O singura poveste nu ajunge :)))

Farsa pioasa nr. 3 Sfintele moaste
Unu. Notiune si clasificare.Moastele sunt privite de o parte dintre crestini ca obiecte incarcate de "energie sacra". Toti ceilalti oameni vad altceva: eficiente instrumente de marketing religios. Orice fel de moaste cad intr-una din cele trei categorii ce urmeaza: a)un cadavru intreg uscat sau bucati din cadavrul uscat al unei persoane care a fost declarata sfant; b) obiecte care s-au aflat in contact direct cu o persoana declarata sfant; c) obiecte legate in vreun fel oarecare de un eveniment miraculos.
Doi. Scurta trecere in revista a celor mai remarcabile moaste.
- Preputul lui Iisus, sau mai degraba, preputurile lui Iisus (deoarece sunt o multime) sunt venerate in ciuda faptului ca crestinii nu vor sa faca brit milah si nici n-au mohel (il avem doar pe dr. Ciomu, dar el nu cred ca se pune la socoteala). Preputul lui Iisus apare prima data in istorie in anul 800 cand, inainte de a fi incoronat ca imparat, Carol cel Mare sustine ca l-a primit cadou de la un inger :O in timp ce se ruga. Alta varianta, mai prozaica, ne spune ca ar fi primit acest nepretuit cadou ca dar de nunta :stunned: din Bizant de la imparateaza Irina (o fi fost vreo ironie subtila de-a imparatesei si atat noua cat si lui Carol ne-a scapat ceva?). In sfarsit, pana prin 1500 preputurile lui Iisus ajung sa fie vreo 18, toate fiind venerate ca bucatele-de-piele-uscata-mari-facatoare-de-minuni. Din nefericire, o mare parte din ele se pierd in timpul si ulterior Revolutiei de la 1789. Va dati seama ce inghionteala gargantuelica s-ar savarsi in fiecare an in 1 ianuarie (praznicul taierii imprejur) daca BOR ar scoate cu mare pompa din catedrala mantuirii neamului macar unul din numeroasele preputuri irosite in revolutia ateista de la 1789?
- Cuie, bucati de cruce, cununi de spini, etc. Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc cum doare cand in locul cuiului nimeresti degetul cu ciocanul, ma indoiec ca unuia care a fost judecat, condamnat, torturat si executat cu cruzime si pe nedrept i-ar face placere sa revada mereu ca cei care se declara adeptii lui defileaza si se mandresc cu instumentele de tortura :thumbdown: . Nu de alta, dar, daca ne gandim putin, s-ar putea sa aiba unele amintiri foarte neplacute privitor la acel eveniment. Stiti zicala populara "nu vorbi de funie in casa spanzuratului", nu-i asa? Ei, exact la asta ma refer. Nu-i nevoie sa-mi scrieti ca-mi lipseste profunzimea spirituala si dimensiunea metafizica pentru ca am recunocut deja mai la deal ca intelectul meu este deficitar. In plus, am si o memorie ca un ciur.
Trei.Teoria. De fapt, nu exista nicio teorie in spatele venerarii moastelor si nimeni nu va poate spune de ce o bucata din cadavrul sfantului Icsenie sau caninul de lapte al lui Iisus este contaminat cu sacru si va produce evenimente supranaturale. Insa, dupa cum stim, lipsa oricarei logici nu impiedica si nici nu diminueaza credinta.
Patru. Epilog. Inchei cu afirmatiile aparent paradoxale facuta de prietenul meu Adalbert Gabriel: dovada nu intareste credinta, ci o ucide. Istoria stiintei este, intr-un fel, istoria credintelor ucise prin dovada. Daca exista dovada nu mai e nevoie de credinta ci doar de stiinta, de logica si de bun-simt. Prin "credinta ucisa de dovada" nu trebuie inteles doar infirmarea credintei ci si confirmarea ei. Odata confirmata, orice credinta trece din religios in domeniul teoriei stiintifice si pierde calitatea esentiala oricarei credinte: necunoscutul.
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Oricat de antireligiosi am dori sa fim (si eu sunt) undeva in strafund ramane o scanteie de credinta - 99,9999 din neuroni striga "stinta ne conduce" dar mai ramane unul mic si sfrijit care isi pune totusi o intrebare: Dar daca El exista? (E.T. exista ii raspund ceilalti) Asta este pentru ca am studiat, am educatie si gandesc. Din pacate curba lui Gaus a IQ-ului ne spune ca marea majoritate a oamenilor nu inteleg, nu pricep si nu gandesc. Pentru ei credinta este un ideal spre care tind mai mult sau mai putin indiferent daca sunt preoti sau hoti sau criminali. Toti acestia cred si folosesc credinta ca pe o centura de siguranta. E mica sansa ca un credincios adevarat sa posteze aici. De multe ori oamenii sunt constienti de aceste farse pioase dar se complac. Cum sa accepti ca nu exista nimic dupa? Cum sa accepti sa fi supus pentru ceva ce va sa fie? Cum sa renunti la natura umana care e violenta prin definitie si sa devii "sclavul" regulilor?
@GermanAlex Hmmm ... Sa inteleg ca neuronii d-voastra voteaza in mod democratic daca sa citeasca sau nu urmatoarea mea postare si ca am sanse sa castig alegerile desfasurate in creierul d-voastra, fara sa masluiesc alegerile, mai categoric chiar decat Ion Iliescu in 20 mai 1990? Yesssssssssss! :justcuz:
Imi zicea odata prietenul meu favorit, Adalbert Gabriel: "Stii, Mordechai, tu ai la fel de multa autoritate ca papa Francisc, doar ca ai de un miliard de ori mai putini adepti" Acum, daca ma votati, o sa am doar de 500.000.000 de ori mai putin adepti decat Francisc. :ohyes:
... Insa, vorbind despre farse pioase, ma leg doar de crestini? Nope! Cu ei am inceput pentru ca traiesc intr-o tara in care oamenii se declara in proportie de peste 90% adeptii lui Iisus cu toate ca 90% din 90% n-au habar ca e vorba de un evreu numit Iisus.
Asadar ... maetre, tobele! ... urmeaza
Farsa pioasa nr. 4 "Calugarii Shaolin" a.k.a. "artele martiale calugaresti"
Ma astept sa fiti derutati si sa ma intrebati daca nu cumva am gresit. Nu, n-am gresit. In toata lumea, toti cei care incearca sa demonstreze ca religia functioneaza, indiferent daca sunt crestini ortodocsi, hindusi, catolici, musulmani, penticostali dizidenti, confucianisti, shamani ori simpli escroci cu probleme de pozitionare in metafizica religioasa folosesc aceleasi arsenal de metode de inducere in eroare care implica inselaciune, frauda, scamatorii iscusite, prosteala, iluzii optice, cunostinte de fizica, etc.
Unu. PovesteaDe mii de ani calugarii Shaolin si-au perfectionat metodele si tehnicile lor infailibile de lupta Calugarii Shaolin sunt masinile umane de lupta cele ai superultraperfectionate si capabile de performante supraumane. Tehnica lor de lupta este perfecta.
Doi. Cum se face insa ca China, care, aparent avea cei mai performanti luptatori de pe planeta, n-a castigat niciun razboi impotriva invadatorilor de tot felul? Ca atat mongolii cat si mai apoi europenii au cucerit-o fara mari probleme? Razboinicii shaolin n-au intervenit, fiind deasupra conflictelor lumesti. Poate ca astfel de afirmatii ridicole functionau pentru taranii chinezi indobitociti de saracie sau poate ca functioneaza si acum pentru adoratorii lui Jackie Chan, Jet Li si Spiderman. Insa pentru oamenii normali n-au nicio baza.
Trei. In 1899 in China izbucneste "Rascoala Boxerilor" revolta populara iscata impotriva crestinismului opresiv al puterilor occidentale si denumita astfel de europeni dupa denumirea data de europeni liderilor maselor de tarani chinezi inebuniti de saracie, "boxeri" in majoritatea lor practicanti de arte martiale. In Iunie 1900, "boxerii" :training: ajung prin revelatii si viziuni sa fie convinsi ca armele occidentale nu le pot face niciun rau. :O :slap: De altfel, la fel ca si crestinii, musulmanii sau evreii, boxerii credeau ca prin post, rugaciune si antrenament vor dobandi puteri supranaturale, ajungandu-se pana acolo ca unii "boxeri" credeau ca dupa un antrenament adecvat pot zbura (aici ii au originea scenele de film in care maestrii kung-fu zboara). Lesne de inteles ca pustile britanice, tunurile Krupp si baionetele rusesti ale coalitiei celor 8 natiuni i-au infrant usor pe prostovanii proveniti dintre cei mai saraci dintre saracii Chinei, care tampiti de religie si saracie isi inchipuiau ca pot sa zboare daca se antreneaza destul pentru zbor.
Patru. Epilog. Rascoala boxerilor si puterile supranaturale invocate de acestia nu sunt cu nimic deosebite de puterile supranaturale invocate de cei care s-au impartasit cu diareea lui Antonio Vicente Mendes Maciel - Antônio Conselheiro - la Canudos, in septembrie 1897 crezand ca astfel vor ajunge in cer sau de puterile pe care indienii nord americani credeau ca le obtin prin "Dansul fantomelor" "Ghost Dance". In fond, oricare societate umana va isca astfel de miscari fanteziste daca este supusa la conditii asemanatoare de stes.
...
Comparati performantele calugarilor Shaolin cu cele ale circarilor de varf si spuneti-mi, va rog: prin ce anume difera?
Ca sa fii bine antrenat, rapid si neobisnuit de indemanatic nu trebuie sa crezi in bazaconii si nici sa fii vegetarian ci doar sa te antrenezi zilnic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfanta lumina din ierusalim CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In Sambata Mare, de Pastele Ortodox apare Sfanta Lumina. A fost cineva acolo ca sa ne relateze ce se intampla? Interesant este faptul ca, numai de Pastele ... (vezi toată discuția)
Circulara pf daniel din 11-10-2014 Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici “Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu. Iubiţii mei fii duhovniceşti, ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)