Sotia mea a terminat in cursul anului 2013 o Scoala postliceala pentru asistent medical generalist, in urma unor cursuri ce au durat 3 ani, obtinand astfel si diploma. S-a inscris la O.A.M.G.M.M.A.R Dupa terminarea scolii nu a profesat.
A gasit un post pentru angajare ca si asistenta medicala in cadrul unui cabinet a unui medic de familie in mediul rural, a trecut de interviu urmand sa stabileasca salariul si sa intocmeasca dosarul de angajare.
Am tot citit pe internet in cautarea unui raspuns privind salarul minim net sau brut pe care l-ar putea primi. Am gasit diverse articole prin care era mentionat faptul ca salariul ar trebui sa fie > 35% din bugetul de libera practica, apoi niste coeficienti de salarizare in functie de vechime, in cazul debutantilor fiind 1,75 (nu stiu la ce se refera). Cum de altfel nu stiu statul real al unui Cabinet al unui medic de familie, inteleg ca s-au transformat in s.r.l-uri sau micro intreprinderi. Mai au acestia aceleai obligatii de calcul al salariului, sau singura obligatie este venitul minim lunar (850lei brut actual) ? (in sensul ca, legal, datorita studiilor si/ sau a acelui coeficint are dreptul la un salar mai mare?) .
Intreb, pentru ca mi se pare "irealist" ca la acest loc de munca sa obtii 636lei net lunar...(in prima faza a fost mentionat ca se face un contract de munca la termen si salariul minim pe economie).
Fiind vorba de naveta facuta zilnic, are dreptul sa i se deconteze transportul (autobuz ) fiind vorba de alti 225lei/lunar din buzunar propriu?
Din cunoscutii mei marea majoritate au trecut pe cartea de munca salariul minim pe economie 850 lei si sunt asistenti la cabinete medicale private.Angajatorul daca vrea poate sa ii deconteze transportul sau nu, este la alegerea lui.Transportul il poate deconta angajatorul prin contabila lui , trecute la cheltuieli etc.Sotia dvs trebuia sa il intrebe exact cat este salarul, daca transportul se deconteaza etc.Poate sa ii treaca minimul pe economie si sa o plateasca chiar si cu 1000 ron net lunar.
1. Angajatorul este obligat sa acorde salariul minim brut pe economie indiferent de studiile necesare ocuparii acelei functii ...
Incepand cu 01.01.2011, nu mai exista CCMN care sa oblige angajatorii la aplicarea unor coeficienti de ierarhizare in lipsa unor ccm-uri aplicabile acestora.
Astfel de la 01.01.2014, salariul minim brut este de 850 lei indiferent de studiile necesare ocuparii unei functii.
2. Decontarea cheltuielilor pe mijloacele de transport pentru deplasarea la şi de la locul de muncă în şi din localitatea de reşedinţă este posibila numai daca asa ceva este prevazut in reg.intern si/sau in ccm aplicabil angajatorului.