avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CFP dupa intoarcere din CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CFP dupa intoarcere din CCC

Dupa sfarsitul CCC angajatorul nu este de acord ca angajata sa reinceapa lucrul (cu toate ca sunt lucrari) ci numai dupa 2 luni de la data la care se termina concediul de crestere a copilului.

Are aceasta posibilitate sau este obligat sa inregistreze in REVISAL sfarsitul CCC si totodata sa reincadreze angajata in cadrul societatii? Care este temeiul legal?

Daca nu incepe imediat si nu se inregistreaza in Revisal, angajata mai este considerata ca fiind asigurata (sau beneficiaza de asigurare) in perioada celor 2 luni?

O poate trimite in concediu fara plata sau la somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 22 Ianuarie 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, salariata/ul are dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a o primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a o primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu concedia persoana care revine din CCC pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

4. La revenirea din CCC, angajatorul va completa si transmite in REVISAL incetarea suspendarii c.i.m..
Termenul , in tacerea legii, ar fi cel prevazut de art.4 alin.2 din HG 500/2011.

5. Angajatorul nu poate decide unilateral trimiterea unui salariat in CFP .
Inteleg ca este obligatorie incetarea suspendarea c.i.m. si transmiterea in REVISAL.
Astfel "acordul" angajatorului de a se face reangajarea dupa 2 luni de la data incheierii concediului de crestere a copilului poate fi considerat drept ilegal si un abuz din partea acestuia?
Multumesc pentru clarificari.
Inteleg ca este obligatorie incetarea suspendarea c.i.m. si transmiterea in REVISAL.

Da, altfel salariata/ul ar aparea in continuare cu c.i.m. suspendat

Astfel "acordul" angajatorului de a se face reangajarea dupa 2 luni de la data incheierii concediului de crestere a copilului poate fi considerat drept ilegal si un abuz din partea acestuia?


Nu este un abuz al angajatorului, daca se face cu intarziere aceste operatiuni.
El avea la dispozitie : constatarea incetarii suspendarii c.i.m. ca urmare a expirarii CCC si apoi pontarea ca absent nemitivat a acelei persoane daca aceasta a lipsit de la munca, terminand cu o eventuala concediere disciplinara.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenirea din concediul pentru cresterea copilului camelia234 camelia234 buna seara .spuneti mi va rog,, dupa concediu crestere copil sunt obligata sa ma intorc la acelas loc de munca pentru a nu mi pierde vechimea in munca?si daca ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza cand trebuie sa ma intorc la munca din concediu maternal soparla87 soparla87 Buna ziua am si eu o intrebare eu trebuie sa incep munca si din cate am inteles acum trebuie sa incepi munca cu o luna mai devreme. As vrea sa stiu si eu cam ... (vezi toată discuția)
Care este procedura pentru desfiintarea unui post ? Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul in care firma este in restructurare si s-a luat decizia sa se reduca o parte din posturi, care este procedura de urmat? Mai trebuie ... (vezi toată discuția)