avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere indreptare eroare materiala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere indreptare eroare materiala

Buna ziua,

Intr-o sentinta ramasa definitiva dupa apel, numele unei parti nu este complet, adica nu are trecut si al doilea prenume.
Trebuie sa fac o cerere de indreptare eroare materiala?
Cererea o fac la prima instanta ( judecatorie ) sau la tribunal care a schimbat in parte sentinta primei instante ?
Si in hotararea primei instante este trecut doar un prenume.

Pot sa trimit cererea pe fax ?
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2014
Andrei2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:04, 25 Ianuarie 2014
Cererea se adreseaza instantei care a redactat hotararea in dispozitivul careia exista eroarea materiala mentionata
Se poate comunica cererea si prin fax
trimit cererea de indreptare eroare materiale pe fax,( acum am vazut ca in unele locuri apare numele complet in alte locuri apare doar un nume )
si apoi care e procedura?
primesc acasa sentinta corectata ?
sau doar încheierea de sedinta prin care s-a indreptat eroarea materiala?

unde ar trebui sa ma duc la judecatorie, unde s-a judecat fondul, sau la tribunalul care a emis sentinta pentru a obtine definitiv si irevocabil pe sentinta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014
Andrei2014, utilizator
Andrei2014 a scris:
primesc acasa sentinta corectata ?
sau doar încheierea de sedinta prin care s-a indreptat eroarea materiala?

Vi se va comunica acasă încheierea de ședință.

Andrei2014 a scris:
unde ar trebui sa ma duc la judecatorie, unde s-a judecat fondul, sau la tribunalul care a emis sentinta pentru a obtine definitiv si irevocabil pe sentinta?

Pentru aplicarea mențiunii ”definitivă” vă veți duce la instanța de fond.

Mențiunea ”irevocabilă” nu se mai aplică. În noul Cod de procedură civilă nu mai există noțiunea de ”hotărâre irevocabilă” iar executarea silită se face, în toate cazurile, potrivit dispozițiilor noului Cod.

Cererea de indreptare eroare materiala o pot face acum sau trebuie sa astept 30 zile in care partea adversa poate face recurs ?
Trebuie sa platesc taxa de timbru ?
Actiunea a fost introdusa in 2012 si abia s-a terminat apelul.

Dupa trecerea celor 30 zile, daca sentinta ramane definitiva , legalizez si hotararea si incheiere de sedinta prin care s-a indreptat eroarea materiala?
Andrei2014, utilizator
Andrei2014 a scris:
Cererea de indreptare eroare materiala o pot face acum sau trebuie sa astept 30 zile in care partea adversa poate face recurs ?

Nu trebuie să așteptați, ba chiar este indicat să nu o faceți ca să nu plece dosarul la instanța de recurs.

Andrei2014 a scris:
Trebuie sa platesc taxa de timbru ?
Actiunea a fost introdusa in 2012 si abia s-a terminat apelul.

Ei, asta este o întrebare foarte bună la care nu am un răspuns cert. Părerea mea este că nu datorați taxă judiciară de timbru, însă am întâlnit opinii potrivit cărora pentru cererile de îndreptare eroare materială formulate în dosare începute înainte de intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, însă după intrarea în vigoare a OUG nr. 80/2013, părțile datorează taxă judiciară de timbru de 20 de lei. Depuneți cererea de îndreptare fără să o timbrați și așteptați să vedeți dacă instanța vă va pune în vedere să o timbrați.

Andrei2014 a scris:
Dupa trecerea celor 30 zile, daca sentinta ramane definitiva , legalizez si hotararea si incheiere de sedinta prin care s-a indreptat eroarea materiala?

Se legalizează tot. Vă duceți la prima instanță cu toate hotărârile pronunțate în cauză, deci și cu încheierea de ședință pronunțată în urma soluționării cererii de îndreptare a erorii materiale.

Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Greseala in redactare hotarare instanta doru anghel doru anghel am avut proces de divort. azi a venit hotararea am vazut hotararea pe scurt mai devreme pe site-ul judecatoriei. si le-am scris ca e o greseala Anume ca ... (vezi toată discuția)
Am nevoie urgenta de un sfat aylla aylla Buna ziua, am si eu nevoie de un sfat urgent, problema mea este urmatoarea, am primit decizia definitiva de custodia copilului meu, dar am obs ca mi sa gresit ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera hotararea de divort de la tribunalul din cornetu-ilfov? safta ioana safta ioana In anul 2009 luna mai ,am terminat divortul cu fostul sot ,o luna mai tarziu am primit acasa hotararea de divort definitiva si irevocabila.In aceea hotarare ... (vezi toată discuția)