avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune in instanta si cerere despagubiri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune in instanta si cerere despagubiri

Buna ziua,

As vrea sa va expun cazul meu si sa va rog sa imi acordati putina asistenta.

In urma decesului bunicului meu, a ramas ca masa succesorala o masina. Bunica este predecedata bunicului, iar masina este cumparata de bunic dupa decesul bunicii.

Mostenitori sunt unchiul meu, ca fiu al bunicului (si frate al tatalui meu predecedat ambilor bunici) si eu in calitate de nepot al bunicului venit la mostenire prin reprezentrea tatalui meu.

Numai eu am acceptat succesiunea in termen, unchiul neexprimandu-si optiunea succesorala explicita nici acum, la mai bine de cinci ani de la moartea bunicului. Pentru a proba aceasta am scos un certificat de la Infonot.

Imediat dupa decesul bunicului am scos un certificat fiscal in care apare masina respectiva. In urma cu cateva luni am mai scos unul dar masina nu mai era pe rolul bunicului.

Am si un certificat de la Camera Notarilor din care reiese ca nu s-a dezbatut succesiunea inca.

In urma cecrcetarilor mele am aflat ca masina a fost distrusa la trei saptamani de la moartea bunicului intr-un accident de catre varul meu (fiul unchiului) in Germania, unde acestia locuiesc (cel putin asa reiese din actele pe care le detin - ca acesta a declarat accidentul).

Dupa trecerea a 7 luni de la data decesului bunicului, masina a fost dezmembrata si se pare ca s-au incasat de catre unchi sau fiul sau si banii de la asigurator.

Unchiul a si radiat masina dupa aceste 7 luni din evidentele Directiei Taxe si Impozite de pe rolul bunicului, dar nu si de la Politie, unde inca figureaza inscrisa in circulatie.

As dori sa deschid succesiunea in instanta (abia acum am reusit sa intru in posesia actelor de provenienta si instrainare ale masinii).

Intrebari:

Pot sa deschid succesiunea, sa cer constatarea cotelor succesorale si direct daune-despagubiri unchiului in acest proces civil?

Cam cum ar suna obiectul dosarului, astfel incat sa cuprinda toate aceste cereri? Care ar fi articolele pe care sa intemeiez cererea?

Mai are unchiul posibilitatea de a fi repus in termen, stiind cele intamplate? Poate justifica in vreun fel accepatrea tacita a succesiunii pe baza celor descrise?

Daca a avut vreun contract de comodat, vreo procura, ori un testament date de catre bunic in timpul vietii ii vor servi la ceva acum?

Pot solicita instantei un certificat de calitate de mostenitor pentru ca intre timp sa cercetez daca mai exista si alte bunuri de mostenit?

Va multumesc aniticipat pentru raspuns.

Cu respect,
Mihail Cornea
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2014
ContSters311324, utilizator

Alte discuții în legătură

Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire ContSters212788 ContSters212788 Daca bunurile au fost mostenite de unchiul meu de la bunicii mei care au decedat , la randul lui decedand si el, avand un frate mai mare care a decedat ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)