avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Daune morale si materiale. Abuz Politia rutiera!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Daune morale si materiale. Abuz Politia rutiera!

Buna seara,

Cu 17 luni in urma am fost sanctionat cu amenda in cuantum de 25.000lei si retinerea talonului si numerelor pe o perioada de 6 luni.In plus,am mai primit si o amenda de 170 lei si 2 pct penalizare.Au fost 3 procese in instanta din care au rezultat 3 hotarari definitive si irevocabile.Acum,ca am facut plangere penala la parchet pentru abuz in serviciu si purtare abuziva,ma gandesc si la niste daune pentru repararea prejudiciului.

Tinand cont de urmatoarele aspecte:
-sunt sudent,iar prin suspendarea dreptului de a folosi masina nu am avut cu ce sa ma deplasez catre facultate care este la o distanta de 60km;
-masina a stat in garaj 9 luni de zile pana am luat numere si talonul inapoi;
-procesul cu amenda de 25.000lei a durat 17 luni,iar eu am fost nevoit sa stau intr-un stres continuu,sa lipsesc de la facultate pentru a ma prezenta la termene si sa nu mai am acelasi randament;
-acelasi lucru si pentru procesul cu luminile;

Care poate fi valoare daunelor morale si materiale?
Pentru ca nu admit ca un politist sa greseasca cu intentie si sa nu raspunda pentru faptele sale.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:40, 27 Ianuarie 2014
Avei dovada ca agentul constatator " a gresit cu intentie " ?
Valoarea daunelor o puteti individualiza pe fiecare dintre aspectele invocate de dv,in contextul in care puteti sustine si puteti proba prejudiciul cauzat
Sa vedem:

hotarare proces 25.000lei

Analizand temeinicia procesului verbal de contraventie,instanta retine ca petentul a fost oprit de catre agentul constatator in timp ce transporta spre...un numar de patru persoane.Prin urmare,agentul constatator a apreciat ca petentul efectua transport public de persoane in regim taxi.
Instanta apreciaza netemeinic procesul verbal de contraventie,deoarece,agentul constatator a incheiat procesul verbal in baza unor simple supozitii.

hotarare proces lumini

Pentru stabilirea situatiei de fapt,instanta are in vedere declaratia martorului asistent care a declarat ca l-a auzit pe agentul de politie spunandu-i petentului ca il va sanctiona pentru ca efectueaza transport de persoane fara a detine licenta,insa in legatura cu luminile de intalnire agentul nu a pomenit nimic.
Din probele administrate in cauza rezulta asadar un dubiu cu privire la corectitudinea situatiei de fapt retinuta de agentul constatator,si implicit cu privire la vinovatia petentului in ceea ce priveste savarsirea contraventiei retinuta in sarcina sa.Instanta mai retine ca intimantul,in fata instantei,nu a administrat nici o proba in sustinerea procesului verbal de contraventie contestat.Tinand cont si de jurisprudenta CEDO,instanta retine ca petentul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie,iar orice dubiu este in favoarea sa.

Nu sunt suficiente hatararile judecatoresti?

Hai sa nu zic ca a gresit cu intentie,zic altfel:M-au pus la zid!

Erau 2 masini de politie si 4 agenti rutieri.Unul mi-a intocmit un pv pentru nefolosirea luminilor pe DN European,iar celalalt pentru transport persoane fara a detine licenta.

Si toate astea pentru ce? Doar ca eram cu prietenii in masina? Sa-mi fie frica sa mai merg cu cineva in masina? Doar pentru ca cei doi politisti au vrut sa arate ca ei sunt mai smecheri?
Acum de ce sa nu plateasca? Oare nu asa ar fi corect?

Daca masina a stat 9 luni in garaj,cum sa probez prejudiciul?Prejudiciul nu reiese din nefolosirea ei? Nu e de ajuns o adev de la facultate din care rezulta ca sunt student la zi?Si ca in perioda aceea eu tocmai incepusem facultatea si imi trebuia masina pentru a ma deplasa.Nu numai la facultate,dar si in alte locatii.Era proprietatea mea,de ce sa-mi ingradeasca acest drept?

Astept raspunsuri pertinente.Multumesc!

Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2014
TheOne2012, utilizator
In timpul cat autoturismul a stat in garaj cu ce v-ati deplasat? Probabil cu alte mijloace de transport. Ideal ar fi fost ca dvs. sa pastrati documentele prin care sa dovediti cheltuielile facute cu deplasarea. In cazul in care nu avet isau le aveti numai o parte, problema se complica. Exista posibilitatea ca nu va fie admisa proba cu expertiza pentru calcularea cheltuielilor aferente deplasarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi contraventionale - abuz al politiei romane TheOne2012 TheOne2012 Buna ziua, 1.(Primul agent) In timp ce ma deplasam pe un DN am fost tras pe dreapta de catre un agent al carui nume l-am aflat ulterior pentru ca dansul ... (vezi toată discuția)
Legalitate amenda parcare langa garaj cu averiere vehicul. buna ... SVAndrei SVAndrei Legalitate amenda parcare langa garaj cu averiere vehicul. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu cateva pareri, daca are rost sa contest o amenda zic eu ... (vezi toată discuția)
Amenda pt blocare garaj 14ADOR 14ADOR Bună ziua, Am primit amenda de la politia locala la sesizarea unui vecin ca am blocat garajul. Menționez ca persoana respectiva nu era proprietarul ... (vezi toată discuția)