avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract asigurare pensii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract asigurare pensii

Buna dimineata,

Doresc sa inchei un contract de asigurare cu casa de pensii si as dori sa ma indrumati in acest sens.
Multumesc anicipat !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:12, 24 Ianuarie 2014
1. Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.

2. - Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizare pentru pensie garsonjon garsonjon Buna ziua. In prezent nu lucrez. Am o firma de transport dar eu nu mi-am facut carte de munca. Vreau sa cotizez la pensiile de stat si nu stiu ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Pensionare cocolus cocolus Am 58ani si 28 de vechime ad dori sa aflu daca as putea da imi platesc 2ani de contizazie anticipata (vezi toată discuția)
Incheiere contract cu casa de pensii mon_maria mon_maria Buna ziua, Cine poate sa incheie contract cu casa de pensii? Mentionez ca mama mea nu realizeaza venituri in acest moment insa as vrea sa ii mearga vechimea ... (vezi toată discuția)