avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare parti sociale
Discuție deschisă în Executare silită

Executare parti sociale

Buna ziua,

Ca urmare a unei datorii recunoscute si neplatite a unui debitor, dorim sa punem sechestru pe partile sociale pe care le detine la un SRL prin intermediul unui executor judecatoresc. Pentru a executa partile sociale, stiu ca trebuie sa le evaluam (cine poate evalua aceste parti sociale si de obicei la ce costuri se ridica aceasta operatiune). Dupa evaluare care sunt pasii ce trebuiesc urmati pentru a intra in posesia partior sociale?

* mentionez partile sociale pe care le detine respectivul in cadrul SRL-ului sunt de 50% din total.

Multumesc!
Bogdan

Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2014
bogdan2511, utilizator
Buna ziua,

Nu puteti executa silit partile sociale, mai ales intr-un SRl cu mai multi asociati. Puteti executa numai partea ce s-ar cuveni debitorului in caz de lichidare.
Daca pe VCPC nu se putea, pe NCPC s-ar putea sa mai fie scapari:

Vanzarea titlurilor de valoare si a unor bunuri cu regim de circulatie special Art. 756
(1) Titlurile de credit si orice alte valori sau marfuri negociabile la bursele de valori, bursele de marfuri ori pe alte piete se vor putea vinde prin intermediul bursei celei mai apropiate, respectiv prin sistemul alternativ de tranzactionare, cu formele si conditiile prevazute de legea speciala.
(2) Obiectele din metale pretioase si pietrele pretioase, mijloacele de plata straine si alte titluri de valoare decat cele aratate la alin. (1) vor fi valorificate, in conditiile legii, prin entitati autorizate, dupa caz, iar obiectele de arta, colectiile de valoare si obiectele de muzeu, prin organele si in conditiile prevazute de lege. Sumele obtinute din vanzare se vor consemna la entitatea indicata de executorul judecatoresc.
(3) Vanzarea actiunilor la societatile inchise si a partilor sociale se face in mod amiabil, potrivit art. 753, iar in lipsa, de catre executor, prin licitatie publica, daca legea nu prevede un sistem special privind circulatia acestora.
(4) Daca vanzarea bunurilor prevazute la alin. (3) se face de catre executor sau de catre un agent specializat, acesta va intocmi un caiet de sarcini care, in afara altor mentiuni prevazute de lege, va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii vanzarii, actul constitutiv al societatii, numarul si felul actiunilor sau partilor sociale supuse vanzarii, garantiile constituite asupra lor, clauzele speciale privind vanzarea sau cesiunea acestora si drepturile de preferinta acordate asociatilor, situatia financiara anuala pe ultimele doua exercitii financiare, precum si orice documente necesare pentru aprecierea consistentei si valorii drepturilor societare aferente actiunilor sau partilor sociale scoase la vanzare.
(5) Caietul de sarcini va fi comunicat debitorului, creditorului, societatii emitente si celorlalti asociati, pentru a formula eventuale obiectiuni, in termen de 5 zile de la comunicare, sub sanctiunea decaderii. Executorul judecatoresc va solutiona obiectiunile, prin incheiere executorie, data cu citarea partilor. Daca nu se formuleaza obiectiuni sau acestea sunt respinse, iar incheierea nu este atacata de catre cei interesati, urmarirea va continua, potrivit legii.
(6) Regulile speciale privind vanzarea titlurilor de valoare prevazute in prezentul articol raman aplicabile.

Conteaza foarte mult si ce s-a prevazut in actul constitutiv al societatii.
Jocandi Causa a scris:

Buna ziua,

Nu puteti executa silit partile sociale, mai ales intr-un SRl cu mai multi asociati. Puteti executa numai partea ce s-ar cuveni debitorului in caz de lichidare.


Sa inteleg ca nu pot executa partile sociale care reprezinta 50% din capitalul social al firmei, insa pot cere executarea bunurilor imobile ce apartin acum firmei in limita a 50% (cat detine debitorul nostru)? De asemenea putem scoate la licitatie aceste bunuri, daca celalalt asociat se opune, in vederea recuperarii datoriei?

Daca totusi am putea executa partile sociale conform NCPC, atunci la licitatie am putea participa folosind datoria pe care o are deja la noi ca sa acoperim cei 10% necesari inscrierii la licitatie si de asemenea sa o putem adjudeca prin diminuarea sumei pe care ne-o datoreaza, fara sa platim efectiv banii? Sau ar trebui sa-i platim, iar executorul sa ni-i returneze si astfel sa se considere datoria micsorata?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
bogdan2511, utilizator
Sa intelegeti ca este extrem de complicat sa executati parti sociale sau partea ce s-ar cuveni asociatului.
Oricum, nu puteti vinde bunurile sociatatii, asta e clar.
Mai bine cautati alte bunuri ale debitorului.

Conform art. 66 din Legea 31/1990, ”pe durata societăţii, creditorii asociatului pot să-şi exercite drepturile lor numai asupra părţii din beneficiile cuvenite asociatului din bilanţul contabil, iar după dizolvarea societăţii, asupra părţii ce i s-ar cuveni prin lichidare.

Creditorii prevăzuţi la alin. (1) pot totuşi popri, în timpul duratei societăţii, părţile ce s-ar cuveni asociaţilor prin lichidare sau pot sechestra şi vinde acţiunile debitorului lor.


Nu cred ca are legatura cu codul de procedura civila ci cu prevederile legii 31/1990, citate mai sus.

Si pe vechiul si pe noul cod de procedura au fost executari silite, dar asta nu inseamna ca ele au fost tocmai legale.

Exista multe opinii in doctrina care spun ca nu pot fi executate silit partile sociale.

Exista si solutii jurisprudentiale in acest sens.

Nu cred ca face sens sa discutam teoretic aici asa ceva.

Parerea mea este ca nu se poate.

Daca executorul este gata sa execute, mergeti inainte. Daca debitorul are avocat destept o sa faceti doar cheltuieli.
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
ContSters214341, utilizator
[ nu citati mesajele carora le raspundeti ]
Din pacate debitorul nu are nimic pe numele lui, toate bunurile sunt pe aceasta firma. In special imobile care ar putea acoperi in mare parte datoria catre noi.
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Executare silita parti sociale. dislexic dislexic 1)X este asociat unic la un SRL. Ca persoana fizica, a contractat un credit la banca. Banca se poate adresa executorului judecatoresc in scopul executarii ... (vezi toată discuția)
Asociat unic al unui srl -dator oskark oskark Buna seara, incerc din rasputeri sa gasesc pe cineva care sa imi dea un raspuns la o simpla intrebare. Cum pot recupera o datorie (suma de bani data cu ... (vezi toată discuția)
Executare silita lorenna87 lorenna87 Buna ziua, Executorul jud. a fixat termen de licitatie publica pentru un bun mobil. Creditorul a luat in custodie, de la executor; bunul respectiv. In prezent ... (vezi toată discuția)