Buna ziua.
Eu am o problema cam complicata. Sunt casatorit de mai mult de trei ani cu o cetateana romana, si acum avem de gand sa intram intr-un divort din comun acord. Divortul l-am vrut eu initial, pentru ca nu am fost constient ca sotia mea avea psihoza pana dupa ce ne-am casatorit. De recent nu a vrut sa-si mai ia medicamentele in timp ce are un episod. In acest moment, m-am hotarat ca nu mai pot suporta aceste conditii, fiind ca am si un fiu din alta relatie si vreau sa imi fac datoria de tatal, un lucru care este impiedicat de aceste tulburari.
Fiindca divortez, din cate stiu, pierd dreptul ca mai innoiesc permisul meu de sedere. Totusi, am aflat ca cetateni straini care au fost casatoriti de cel putin trei ani pot cere cetatenia romana. Nu stiu daca acest lucru se aplica si daca divortez dupa 3 ani si jumatate.
Eu nu prea am gasit ceva de ajutor in legislatia Romaniei, dar am vazut ceva interesant de la UE:
[ link extern ]
Mai este si Directiva 2004/38/CE din 29 Aprilie 2004, articolul 13 & 14:
Articolul 13
Pastrarea dreptului de sedere de catre membrii de familie in caz de divort, de anulare a casatoriei sau de incetare a parteneriatului inregistrat
(1) Fara a aduce atingere dispozitiilor celui de-al doilea paragraf, divortul, anularea casatoriei cetateanului Uniunii sau incetarea parteneriatului inregistrat mentionat la articolul 2 alineatul (2) litera (b) nu afecteaza dreptul de sedere al membrilor familiei sale care au cetatenia unui stat membru.
Inainte de a dobandi dreptul de sedere permanenta, persoanele interesate trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la articolul 7 alineatul (1) litera (a), (b), (c) sau (d).
(2) Fara a aduce atingere dispozitiilor celui de-al doilea paragraf, divortul, anularea casatoriei sau incetarea parteneriatului inregistrat mentionat la articolul 2 punctul 2 litera (b) nu atrag dupa sine pierderea dreptului de sedere al membrilor familiei unui cetatean al Uniunii care nu sunt resortisanti ai unui stat membru in cazurile in care:
(a) inainte de initierea procedurilor judiciare de divort, de anulare a casatoriei sau de incetare a parteneriatului inregistrat, casatoria sau parteneriatul inregistrat a durat cel putin trei ani, din care cel putin un an in statul membru gazda sau
(b) prin acordul sotilor sau al partenerilor mentionati la articolul 2 punctul 2 litera (b) ori prin hotarare judecatoreasca, copiii cetateanului Uniunii au fost incredintati sotului sau partenerului care nu are cetatenia unui stat membru sau
(c) acest lucru este justificat de situatii deosebit de dificile, precum faptul de a fi fost victima violentei in familie in perioada in care casatoria sau parteneriatul inregistrat era inca in vigoare sau
(d) prin acordul sotilor sau al partenerilor mentionati la articolul 2 punctul 2 litera (b) sau prin hotarare judecatoreasca, sotul ori partenerul care nu are cetatenia unui stat membru are dreptul de vizitare a copilului minor, cu conditia ca instanta judecatoreasca sa fi hotarat ca vizitele trebuie sa aiba loc in statul membru gazda si atat timp cat sunt necesare.
Inainte de a dobandi dreptul de sedere permanenta, dreptul de sedere al persoanelor interesate ramane supus obligatiei ca acestia sa poata dovedi ca desfasoara o activitate salariata sau independenta sau ca au suficiente resurse pentru ei insisi si pentru membrii familiilor lor, astfel incat sa nu devina o sarcina pentru sistemul de asistenta sociala al statului membru gazda in cursul sederii lor, precum si ca detin o asigurare medicala completa, valabila in statul membru gazda, ori ca sunt membri ai familiei constituite deja in statul membru gazda de catre o persoana care indeplineste aceste cerinte. Resursele suficiente sunt definite la articolul 8 alineatul (4).
Membrii de familie mentionati mai sus isi mentin dreptul de sedere exclusiv cu titlu personal.
Articolul 14
Pastrarea dreptului de sedere
(1) Cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora au dreptul de sedere prevazut la articolul 6 atat timp cat nu devin o sarcina excesiva pentru sistemul de asistenta sociala al statului membru gazda.
(2) Cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora au dreptul de sedere prevazut la articolele 7, 12 si 13, atat timp cat indeplinesc conditiile prevazute de aceste articole.
In cazuri speciale, daca exista banuiala rezonabila potrivit careia un cetatean al Uniunii sau membrii familiei acestuia nu indeplinesc conditiile prevazute la articolele 7, 12 si 13, statele membre pot verifica aceasta. Aceasta verificare nu se realizeaza in mod sistematic.
(3) Recurgerea de catre un cetatean al Uniunii sau de catre un membru al familiei sale la sistemul de asistenta sociala al statului membru gazda nu conduce in mod automat la luarea unei masuri de expulzare.
(4) Prin derogare de la dispozitiile alineatelor (1) si (2) si fara a aduce atingere dispozitiilor capitolului VI, o masura de expulzare nu poate fi in nici un caz adoptata impotriva unor cetateni ai Uniunii sau membrilor de familie ai acestora in cazurile in care:
(a) cetatenii in cauza ai Uniunii sunt lucratori care desfasoara activitati salariate sau independente ori
(b) cetatenii in cauza ai Uniunii au intrat pe teritoriul statului membru gazda in cautarea unui loc de munca. In acest caz, cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora nu pot fi expulzati atat timp cat cetatenii Uniunii pot dovedi ca sunt in continuare in cautarea unui loc de munca si ca au sanse reale de a fi angajati.
Problema este ca nu prea inteleg ceea ce spun aceste directive. Adica, eu pot sa imi reinnoiesc permisul de sedere, si sa stau in continuare dupa ce vechiul permis expira? Sau sunt silit ori sa stau casatorit ori sa plec? Cam nedrept ar fi acest lucru, considerand ca am si un copil aici, interesul de a ramane in Romania si sa stau alaturi de poporul roman, si am contribuit la bugetul statului ca orice alt cetatean.
Si daca pot sa imi reinnoiesc permisul mai incolo, si ORI imi spune ca nu este asa, le pot arata directiva asta?