avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cetatean roman, rezident al unei tari din Orientul ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cetatean roman, rezident al unei tari din Orientul Mijlociu (tax free salary), trebuie sa plateasca impozit la repatrierea in romania?

Buna Ziua!


Sunt plecat din Romania din 2003, februarie, cu contract de munca, obtinut prin firma de intermedieri, in Emiratele Arabe, unde am lucrat in baza unui contract de munca, ca rezident al acestei tari, pana in mai 2006. Din mai 2006 mi-am gasit un alt job in Kuweit, unde lucrez si in prezent, tot pe baza de contract si ca rezident al acestei tari. In luna noiembrie 2009 imi voi termina contractul si doresc sa ma reintorc in tara. Mentionez ca in tot acest rastimp am venit in romania doar de 2 ori, 2005 si 2007, in concediu,si, desi am fost/sunt rezident, cu acte in regula, al acestor doua tari (ambele state au o politica tax free salary for foreigners) nu mi-am transformat pasaportul intr-unul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, din cauza birocratiei si lipsei de respect a oficialilor romani din ambele ambasade. In aceste conditii, la intoarcerea in tara, trebuie sa platesc impozit pe salariul pe care l-am castigat?Care va fi statutul meu la intoarcere? Somer? Voi putea sa ma reinscriu la un medic de familie?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: georgekwt , utilizator 11:19, 14 Aprilie 2009
Nu cred ca ar trebui sa platiti.Normal ar fi trebuit sa declarati acele venituri si sa platiti impozit dar ma gandesc ca ati fost plecat mai mult de 180 de zile din tara, si ...nu as declara.
Nu cred ca veti fi nici somer.Va trebui sa platiti o contributie la Casa de asigurari de sanatate de domiciliu pentru perioada in care ati lipsit, avandu-se in vedere salariul minim pe economie. Probleme dvs. ar necesita un studiu.Cereti unui avocat sa va formuleze o opinie legala strict pe cazul dvs.

succes
av. Ileana Schwarz
Castigurile din alte tari ale rezidentilor romani trebuie raportate la fisc la revenirea in tara. Pentru venituri provenite din state cu care Romania are o conventie de evitare a dublei impuneri sunt doua cazuri:
1. daca impozitul care s-a retinut acolo e mai mare sau egal cu cel care s-ar fi retinut aici, nu se mai plateste nimic.
2. daca impozitul care s-a retinut acolo e mai mic decat cel care s-ar fi retinut aici, se plateste diferenta.
Daca veniturile sunt provenite din state cu care Romania nu are conventie de evitare a dublei impuneri, se plateste impozit integral pe sumele castigate, indiferent de impozitul platit acolo.
Acum, treaba e daca in tot acest timp poti fi considerat rezident roman. Inclin sa cred ca da, daca nu ai predat buletiul si nu ai pus in pasaport stampila de cetatean roman cu domiciliul in strinatate.
Ramane sa decizi singur daca declari sau nu declari. Sunt destui in situatia ta si nu cred ca prea multi isi declara veniturile. Mai ales cei cu venituri extra UE. De exemplu, ma gandesc la cei emigrati, care nu si-au facut formalitatile de stabilire a domiciliului in strainatate. Din punct de vedere fiscal, sunt rezidenti romani. Ca unii dintre ei nu mai pun piciorul aici, e alta treaba.
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe dividende persoane fizice nerezidente egkertsou egkertsou Cat si cum se plateste impozitul pe dividente pentru un asociat cetatean american? Multumesc (vezi toată discuția)
Certificat rezidenta fiscala crystyna2000 crystyna2000 majoritatea furnizorilor firmei la care lucrez sunt persoane juridice straine, unele activand pe teritoriul Romaniei trebuie sa le cer certificat de rezidenta ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezident alexandru08 alexandru08 Buna ziua! Am primit o factura de la un nerezident din Suedia. Nerezidentul mi-a prestat servicii de natura consultantelor. Aplic stopajul la sursa tinand ... (vezi toată discuția)