avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea pensiilor pentru balerini si dansatori
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea pensiilor pentru balerini si dansatori

Buna seara!Ma numesc Livia Matei,am fost balerin-dansator la Ansamblul Banatul din Timisoara.Legea pensiilor referitoare la balerini si dansatori spune ca din varsta standard se scad 15 ani.Intrebarea mea e,de ce mi se considera varsta standard 63 de ani daca la ora actuala e de 59 de ani si cateva luni?Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:44, 26 Ianuarie 2014
Probabil, pentru ca o persoana nascuta in aceeasi luna cu dvs. se pensioneaza, conform standardului, la 63 ani.
Pai si e in regula asta,tinand cont ca noi suntem incadrati in grupa speciala?
Este in regula.
Reducerea se face din varsta standard,care este in functie de luna si anul nasterii.
Adica din anexa nr.5.
CRedeam ca se tine cont si de grupa,ca la mineri.Va multumesc pt.raspunsuri!
Si la mineri,tot din varsta standard se face reducerea.

Este o exceptie:

Legea 263/2010

ART. 57
(1) Fac exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) si persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de cel putin 17 ani in zona a II-a de expunere la radiatii, in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. b).
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta indiferent de varsta.

Alte discuții în legătură

Reducerea varstei standard de pensionare Gyongyi_Vrd Gyongyi_Vrd doresc sa aflu cu cit se reduce virsta standard de pensionare conform noii legi a pensiilor daca am 17ani 6luni si21zile lucrate in grupa I inainte de 1apr.2001 (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare a balerinilor conform noii legi a pensiilor mateilivia1968 mateilivia1968 Buna seara,ma numesc Matei Livia si sunt balerin dansator la ansamblul Banatul din Timisoara,am o vechime de 20 de ani in domeniu si tot atatia de grupa 1.Dupa ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta la grupa 1 de munca andrea_sb andrea_sb Buna ziua. As dorii sa adresez urmatoarele intrebari: 1. Daca mama mea a activat in perioada 1984-1998 in grupa 1 de munca, avand acte doveditoare( ... (vezi toată discuția)