Impozitul pe tranzactii imobiliare, asa cum mai este denumit impozitul pe veniturile obtinute din
transferul dreptului de proprietate imobiliara isi are temeiul in dispozitiile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare ale acestuia
Orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania, datoreaza anual impozit pentru acea cladire, exceptand cazul in care prevederile legale stipuleaza altceva.
Orice persoana care dobandeste, construieste sau instraineaza o cladire ,are obligatia de a depune o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in a carei raza de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data dobandirii, instrainarii sau construirii.
Impozitul pe venitul rezultat din transferul proprietatii imobiliare din patrimoniul personal[4] este reglementat de art. 771 C.fisc.[5]. Inainte de a analiza punctual caracteristicile acestui impozit, se impun cateva precizari de ordin general.
Asa cum rezulta din art. 771 alin. Cod fiscal, impozitul se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului
Impozitul calculat si incasat se vireaza de catre birourile notariale pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Art. 771. – (1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit Conform art. 259 alin. 1 Cod fiscal, pentru un teren dobandit de o persoana in cursul unui an, impozitul pe teren se datoreaza de la data de intai a lunii urmatoare celei in care terenul a fost dobandit. Orice persoana care dobandeste un teren are obligatia de a depune o declaratie privind achizitia terenului la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in termen de 30 zile de la data achizitie.