avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Agentie de recrutare de personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Agentie de recrutare de personal

Buna ziua,
Am anumite dileme si la sfatul unui amic, m-am decis sa postez intrebarile mele aici in speranta ca o sa primesc niste raspunsuri.
Acum aproximativ o luna am postat pe un anumit site cv-ul meu in vederea plecarii si angajarii in U.K. Dupa un anumit interval de timp am fost contactat de administratorul unei firme de recrutare de personal, care mi-a prezentat conditiile si beneficiile unei eventuale colaborari. Am fost de acord si bineinteles ca in cazul multor firme din Romania a trebuit sa achit un anumit comision de "procesare" a dosarului. Am achitat-o, am avut si un mic interviu in engleza pe skype si mi s-a comunicat ca in ianuarie anul acesta o sa inceapa procedura: voi avea un alt interviu cu angajatorul englez si altele de genul. Luna ianuarie se cam apropie de sfarsit si pana acum de cate ori am intrebat administratorul agentiei de recrutare din tara mi-a comunicat ca inca nu au inceput partenerii din UK sa miste treburile. Deci ar trebui sa mai astept. :sorry:
Sa inteleg ca poate fi o "teapa" ? Eu achitat niste bani deja si dovada platii taxei de procesare e doar chitanta de la banca pe un anumit cont si un contract semnat si stampilat dar trimis prin email. Cum as putea sa il trag oarecum la raspundere in caz de e vorba doar de o farsa sau sa il fac sa imi inapoieze banii (daca mai e posibil asa ceva)? Si cum as putea verifica daca intr-adevar o firma activeaza in mod legal?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: kalel103 , utilizator 18:59, 31 Ianuarie 2014
1. Comisionul de "procesare" a dosarului in baza a ce l-ati achitat?

2. Pentru a preîntâmpina eventuale situaţii neplăcute şi pentru a evita firme ce nu respectă prevederile legale, în momentul în care decideţi să apelaţi la un agent de ocupare a forţei de muncă solicitaţi la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia îşi are sediul agentul, în temeiul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, informaţii cu privire la îndeplinirea obligaţiei de înregistrare, la activitatea de intermediere propriu-zisă desfăşurată şi informaţii despre firmele care nu mai desfăşoară activitatea de selecţie şi plasare forţă de muncă.

3. Cum se poate verifica dacă o firma de recrutare în străinătate la care vrem să apelam este serioasă:
- În primul rând, solicitaţi un certificat constatator de la registrul comerţului din raza teritorială în care se află societatea de mediere, ca să verificaţi starea firmei (dacă este suspendată, în insolvenţă) şi ca să verificaţi obiectul de activitate care să-i permită genul acesta de activităţi (firma ar trebuie să aibă un anumit Cod CAEN referitor la selecţia şi plasarea forţei de muncă).

- Verificaţi agentul de mediere, adică firma de recrutare în străinătate la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza teritorială în care îşi are sediul firma.

- Solicitaţi firmei sa va prezinte acreditarea de la Ministerul Muncii Orice firmă de mediere a forţei de muncă trebuie să fie acreditată de către Ministerul Muncii, acreditare care presupune verificarea îndeplinirii unor condiţii pentru desfăşurarea acestui tip de activitate, o garanţie în plus pentru client.

- Verificaţi firma angajatoare din străinătate.

- Solicitaţi prezentarea contractului care conţine oferte ferme de locuri de muncă, încheiat cu persoane juridice, persoane fizice sau cu organizaţii patronale din străinătate.

- În final, incheiaţi un contract de mediere pentru orice ofertă de muncă prezentată, contract care nu trebuie să prevadă comisioane sau garanţii de la solicitanţii de locuri de muncă din străinătate, ci doar un tarif pentru prestarea serviciilor de mediere.
[ link extern ]
Buna ziua,
In primul rand trebuie sa precizez ca m-am exprimat in mod gresit, nu e o taxa de procesare ci reprezinta taxa de mediere care trebuie achitata in 2 transe: prima transa in momentul depunerii dosarului si semnarea contractului de mediere, iar a 2a transa inainte de plecarea catre locul de munca. Eu am achitat prima transa in urma unei conversatii cu administratorul agentiei si dupa ce am vazut ca este inregistrata la Registrul Comertului.
Intre timp am fost sunat de reprezentant si mi-a comunicat ca voi avea un interviu saptamana asta, dar dupa cateva zile m-a sunat si mi-a zis ca a fost amanat pt ca nu a primit confirmarea de la partenerul din strainatate.
Din ce mi-ati scris domnule consilier am inteles ca m-am grabit in privinta alegerii firmei de recrutaresi ca ar fi trebuit sa cer mai multe date sa ma asigur ca firma este serioasa.
Ar trebui sa mai astept, poate pana la urma e doar imaginatia mea si firma o sa se tina de cuvant cu adevarat?
Exista vreo posibilitate sa imi recuperez banii inapoi (in intregime sau macar o parte din ei) din caz ca se dovedeste intr-un final ca firma nu se tine de cuvant?
Va multumesc
Asteptati inca o anumita perioada de timp . Dupa care , daca nu sunteti sunat depuneti sesizare la ITM si la Politie.
Multumesc pt informatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cu agentie de recrutare clarapop clarapop Buna seara. Ma intereseaza un job publicat de o anumita agentie de recrutare. Nu am apelat niciodata la o agentie de acest tip si as vrea sa ma duc la ... (vezi toată discuția)
Contract de munca anglia, taxa crsr crsr buna ziua, sunt in cautarea uni loc de munca si am gasit un anunt cu sofer distribuitor coletarie in Anglia, asigurandu-se transport, cazare si asigurare ... (vezi toată discuția)