avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie, explicatii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie, explicatii

Buna sear,

Imi puteti explica,va rog,care este diferenta intre pensie anticipata si anticipata partial?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ANA-MARIA COSULETU , utilizator 20:55, 10 Martie 2014
Pensia anticipata se acorda cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare persoanelor care au depasit cu minim 8 ani stagiul complet de cotizare (fara stagiu asimilat - facultate, armata).
Pensia anticipata partiala se acorda cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare persoanelor care au depasit stagiul complet de cotizare cu mai putin de 8 ani. Pensia anticipata partiala presupune o penalizare de 0,75 x nr. lunilor de anticipare - pt. 5 ani 0,75x 60 luni= 45% penalizare)
Diferenta este ca pensia anticipata partiala este cu penalizare.
La pensia anticipata partial,cu 16 ani in grupa a II a de munca si varsta 55 de ani jumatate,sex feminin, care este penalizarea?
Multumesc!
Pentru femeie nascuta in septembrie 1958 cu 16 ani in grupa II-a in procent de 100%:
-Daca indeplineste conditia de stagiu de 31 de ani si 2 luni,penalizarea va fi de 13,5%.
-Trebuie sa indeplineasca si conditia de varsta de 58 de ani si 8 luni(61 si 2 luni - 3 ani si 6 luni).
Penalizarea de 13.5% pe cati ani se aplica?

Alte discuții în legătură

Pensionare cu grupa a ii-a de munca vanatorul vanatorul Buna ziua, Va rog sa-mi clarificati in ce conditii poate fi folosita, la stabilirea varstei de pensionare, incadrarea in grupa I si II. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fara penalizare lacramioaragologan lacramioaragologan buna ziua, o persoana de sex feminin nascuta in august 1955 cu 30 ani vechime poate iesi la pensie acum fara penalizare? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Pensia anticipata ionescuandreea ionescuandreea BUNA ZIUA AM 54 ANI SI 5 LUNI SUNT NASCUTA PE 10/08/1958/ CU O VECHIME DE 34 DE ANI AS VREA SA STIU DACA POT IESI LA PENSIE ANTICIPAT. SUNT DE SEX FEMININ (vezi toată discuția)