avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare cu grupa a II-a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare cu grupa a II-a de munca

Buna ziua,
Va rog sa-mi clarificati in ce conditii poate fi folosita, la stabilirea varstei de pensionare, incadrarea in grupa I si II.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:55, 20 Mai 2015
1. Reducerea varstei standard de pensionare ca urmare a desfasurarii activitatii in grupe superioare de munca este posibila numai daca este realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

2. Stagiul complet de cotizare este prevazut in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Anexele 5 si 6 , si este stabilit in functie de sexul persoanei si de luna si anul nasterii.

In cazul concret al unei persoane de sex feminin nascuta in iulie 1958, cu o incadrare de 20 ani in gr.II, care este varsta la care se poate pensiona anticipat sau la limita de varsta, in conditiile unui stagiu complet de cotizare?
Va multumesc!
20 de ani in grupa a II-a in procent de 100% aduc:
Un stagiu aferent de 5 ani
O reducere cu 4 ani si 6 luni a vrstei standard de pensionare,daca este indeplinita conditia de stagiu complet.
Limita de varsta la 56 de ani si 8 luni.
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 56 de ani si 2 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 39 de ani 2 luni,fara stagiul asimilat(cursuri univrsitare de zi'pensie de invaliditate).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este 31 de ani si 2 luni,fara stagiul asimilat.
In conditia de stagiu intra si stagiul aferent(5 ani).
Penalizarea maxima poate fi de 4,5%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare popesculili2003 popesculili2003 La ce varsta se poate pensiona o femeie nascuta la 13.03.1959, cu o vechime totala in munca de 32 de ani din care 14 ani sunt in grupa II ? multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie anticipata dannybog82 dannybog82 buna seara, imi puteti zice daca o persoana de sex feminin cu varsta de 56 ani nascuta in luna nov.,si 25 ani pe cartea de munca are drept la pensie?sau ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)